مدل سازی ژئومکانیکی و بررسی یکپارچگی پوش سنگ برای یکی از میدان های بزرگ کربناته جنوب غربی ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نشریه علمی ژئومکانیک نفت، دوره: 5، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IRPGA-5-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 202
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرگس سعادت نیا

دانشجوی دکتری دانشکده مهندسی معدن دانشگاه صنعتی سهند

یوسف شرقی

عضو هیات علمی دانشکده مهندسی معدن دانشگاه صنعتی سهند

جمشید مقدسی

عضو هیئت علمی بخش مهندسی نفت - دانشگاه صنعت نفت

محسن عزتی

عضو گروه مهندسی نفت، مهندسی دریا و خدمات چاه (SLD)، تهران، ایران

چکیده

مدل سازی و شبیه سازی ژئومکانیکی برای تعیین دقیق اثرات ترکیبی سناریوهای تولید-تزریق هیدروکربن و تغییرات در خواص سنگ به دلیل اثرات ژئومکانیکی معرفی شده اند. فشار منافذ و حالت تنش در مراحل تولید و تزریق متفاوت است. فشار منفذی و حالت تنش در مراحل تولید و تزریق تغییر می کنند. این تغییرات به طور قابل توجهی بر یکپارچگی مخزن و پوش سنگ، فعال شدن مجدد گسل ها، تراکم سازند و بالا آمدگی آن، پایداری چاه تاثیر می گذارد. بنابراین، تخمین دقیق فشار منفذی برای حفظ شرایط بهینه در طول عملیات تزریق و تولید ضروری می باشد. مجموعه ای ازاطلاعات شامل آزمایش های مکانیک سنگ، نمودارهای پتروفیزیکی، داده های فشار سازندی، لاگ های تصویری، آزمایش LOT، گزارشات حفاری و مطالعات زمین شناسی منطقه ای در این مطالعه استفاده گردید. در این راستا، یک مدل جریان ژئومکانیکی-سیال جفت شده برای ارزیابی یکپارچگی پوش سنگ در طول سناریوهای تزریق-تولید ساخته شد. مراحل بررسی عبارتند از: بررسی کیفیت اطلاعات، مدل سازی مکانیکی یک بعدی، مدل سازی سه بعدی خواص مکانیکی سنگ و شبیه سازی ژئومکانیکی چهار بعدی با استفاده از روش کوپلینگ یک طرفه. نتایج این مطالعه نشان داد که درتمام زمان های سناریو تولید و تزریق، پوش سنگ پایدار بوده است و از آنجایی که فاصله زیادی بین دایره موهر وپوش آن وجود دارد، پوش سنگ دچارگسیختگی نخواهد شد. همچنین به دلیل نفوذپذیری کم، هیچ ارتباطی بین فضاهای منفذی پوش سنگ وجود ندارد. بنابراین، این امر موجب منجر به نادیده گرفتن تغییر در وضعیت تنش به دلیل تغییرات در فشار مخزن می شود.

کلیدواژه ها

فشار منفذی, مدل مکانیکی سنگ, مدل سازی ژئومکانیکی ۴ بعدی, کوپلینگ یک طرفه, یکپارچگی پوش سنگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.