شناسایی و ارزیابی راهکارهای حمایت از حریم خصوصی کودکان در فضای مجازی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات فرهنگ ارتباطات، دوره: 23، شماره: 59
  • کد COI اختصاصی: JR_JCCS-23-59_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 210
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پروانه فرامرزیانی

دانشجوی دکتری ارتباطات دانشگاه علوم و تحقیقات تهران parvanehf۶۹@yahoo.com

باقر انصاری

دانشیار گروه حقوق دانشگاه شهید بهشتی تهران (نویسنده مسئول) B_ansari@sbu.ac.ir

محمد سلطانی فر

دانشیار گروه ارتباطات دانشگاه علوم و تحقیقات تهران msoltanifar@yahoo.com

افسانه مظفری

استادیار گروه ارتباطات دانشگاه علوم و تحقیقات تهران a.mozaffari@srbiau.ac.ir

چکیده

پژوهش پیش رو باهدف طراحی و ارزیابی مدل مفهومی راهکارهای حمایت از حریم خصوصی کودکان در فضای ­مجازی به دو روش کیفی و کمی انجام شد. پس از بررسی پیشینه و مفاهیم نظری پژوهش، با استفاده از روش کیفی مصاحبه عمیق با ۱۸ نفر از متخصصان حوزه ارتباطات، حقوق و روانشناسی با روش نمونه گیری نااحتمالی هدفمند، داده های پژوهش به اشباع نظری رسیده، با استفاده از تحلیل مضمون تفسیر شده و مدل مفهومی ساخته شد. یافته های پژوهش، شش مضمون فراگیر و ۱۷ مضمون سازمان یافته را به عنوان شاخص های اصلی راهکارهای حمایت از حریم خصوصی کودکان در فضای مجازی نشان دادند که عبارت اند ­از راهکارهای: اجتماعی (محیط اجتماعی)، فرهنگی (فرهنگ سازی)، حقوقی (قانون گذاری، الزامات تهیه رضایت نامه، الزامات دسترسی)، آموزشی (سواد رسانه ای، تولید محتوا، تفکر انتقادی، آموزش رسمی، مدیریت دانش، گسترش حوزه سواد و اندیشه)، اقتصادی (سرمایه گذاری) مدیریتی (الزامات فنی، سیاست گذاری، آموزشی، امنیت سازمانی، حمایت نهادی). در بخش کمی به منظور برازش مدل، پرسشنامه محقق ساخته بین ۱۶۰ نفر از متخصصان و فعالان کودک که با روش نمونه گیری طبقه­ای نسبتی و فرمول مورگان­کرجسی انتخاب شدند، توزیع شد. یافته های توصیفی بخش کمی، نشان داد که میزان شاخص کل راهکارها در سطح مطلوبی قرار دارد و یافته های استنباطی بخش کمی پژوهش با استفاده از تحلیل عاملی نشان داد که مدل بازتولید شده از برازش لازم برخوردار است. مدل مفهومی احصا شده در تدوین راهبردها و قوانین لازم برای سیاست­گذاری و برنامه ­ریزی حمایت از حق حریم خصوصی کودکان در فضای­ مجازی کاربرد دارد.

کلیدواژه ها

تحلیل عاملی, فضای مجازی, تحلیل مضمون, حریم خصوصی, حقوق کودک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.