منشا کانسنگ های مگنتیت و آپاتیت در کانسار مگنتیت- آپاتیت اسفوردی، شمال شرق بافق، جنوب یزد: شواهدی از کانی شناسی، زمین شیمی، ریزدماسنجی، ایزوتوپ های پایدار O-H و ایزوتوپ های ناپایدار U-Pb و Nd-Sm

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی اقتصادی، دوره: 14، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ECONG-14-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 158
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیامرث حسینی

دانشجوی دکتری، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

محمدعلی رجب زاده

استاد، بخش علوم زمین، دانشکده علوم، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

چکیده

داده های سنگ نگاری و کانی‎ شناسی بیانگر حضور پنج نسل آپاتیت و دو نسل مونازیت به صورت گسترده و زنوتیم به صورت محدود در کانسار اسفوردی است. ایزوتوپ های پایدار O-H و محتوای Sr و Mn در آپاتیت های نسل اول و دوم و آپاتیت های ریز بلور توده ای و رگه ای، منشا فسفر در آپاتیت های اسفوردی را در زمره فسفریت های رسوبی قرار می دهند. نسبت مقادیر ۱۴۳Nd/۱۴۴Nd به ۱۴۷Sm/۱۴۴Nd و εNd به میزان P۲O۵ و تفاوت در نسبت ایزوتوپی Nd در آپاتیت های ریز بلور توده ای و رگه ای، بیانگر عدم ارتباط زایشی آنها با سنگ های ریولیتی، دیوریتی و میکرودیوریتی میزبان است. شباهت نسبت ۱۴۳Nd/۱۴۴Nd به ۱۴۷Sm/۱۴۴Ndو εNd به میزان P۲O۵ در آپاتیت های بلورین نسل اول و دوم به نسبت های مشابه آنها در سنگ های میزبان، ناشی از تبلور مجدد کانسنگ فسفاته، تحت تاثیر سیال های ماگمایی و گرمابی با منشا توده های نفوذی نیمه عمیق فلسیک تا حدواسط و بالا رفتن مقادیر εNd آنهاست. تفاوت سنی آپاتیت های نسل دوم و مونازیت های مرتبط با آن (سن سنجی به روش ۲۳۸U/۲۰۶Pb و ۲۰۷Pb/۲۰۶Pb)، وجود آپاتیت و مگنتیت بلورین و بافت برون رستی ایلمنیت در کانی مگنتیت، وجود شواهد انحلالی در نسل های مختلف آپاتیت و مونازیت، نسبت های Ti در مقابل V، Al+Mn در مقابل Ti+V و Mg+Al+Si در مقابل Ti و داده های ایزوتوپ های پایدار O-H بر روی کانسنگ آپاتیت و مگنتیت، بیانگر اختلاط سیالات ماگمایی و گرمابی دما بالا با شورابه های تبخیری غنی از Ca ±Fe، P، REE  در بازه های زمانی مختلفی است که سبب منشا چندزادی در کانسار اسفوردی شده است.

کلیدواژه ها

کانی شناسی, زمین شیمی, ایزوتوپ های پایدار و ناپایدار, کانسار اسفوردی, بافق

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.