بررسی شناختی استعاره های مفهومی کرونا در مطبوعات فارسی زبان ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه علم زبان، دوره: 8، شماره: 0
  • کد COI اختصاصی: JR_LS-8-0_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 272
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه حاتم زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد ادبیات انگلیسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

رضا کاظمیان

دانشجوی دکتری زبان شناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

استعاره های مفهومی نقش قابل توجهی در درک انسان از جنبه های مختلف زندگی ایفا می کنند. بیماری یکی از این جنبه هاست که سرشار از استعاره های مفهومی است. این حوزه در زبان فارسی تابه حال کمتر مورد توجه محققین قرار گرفته است. ازاین رو، پژوهش حاضر، با عنایت به داده های زبانی موجود درباره یکی از ویروس های نوظهور (کووید ۱۹) که در زمان کوتاهی حجم بالایی از داده های زبانی را به خود اختصاص داده، به بررسی استعاره های موجود در این حوزه می پردازد. این مطالعه، با اتخاذ رویکردی شناختی (ر.ک. Kövecses, ۲۰۰۵; Lakoff & Johnson, ۱۹۸۰)، تمامی متون خبری مربوط به ویروس کرونا را که از ۱۶ روزنامه فارسی زبان داخلی استخراج شده، به مدت قریب به سه ماه از تاریخ شیوع آن در ایران، بررسی کرده است. پس از بررسی های پیکره ای، ۱۷۶ عبارت استعاری مربوط به این ویروس، در ۸ نگاشت اصلی (جنگ، انسان، سفر، نیروی طبیعی، حیوان وحشی، بازی، ابزار و آتش)، یافت شد. داده های موجود حاکی از این است که پربسامدترین حوزه مبدا، حوزه جنگ است که بالغ بر ۶۰ درصد از کل میزان استعاره های موجود را به خود اختصاص داده است.

کلیدواژه ها

استعاره های مفهومی, استعارههای مربوط به بیماری, زبان شناسی شناختی, کووید ۱۹

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.