ارکان و ادله اصل استصحاب

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی پژوهشهای دینی، علوم اسلامی، فقه و حقوق در ایران و جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: RICCONF08_053
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 559
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود جعفرپور حسن بگلو

دانشآموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلخچی، ایلخچی، ایران

علی قره باغی

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی، ایلخچی، ایران

چکیده

اصل استصحاب به عنوان یکی از کاربردی ترین اصول عملیه، در مسائل فقهی و حقوقی می باشد. این اصل درزمان تردید داشتن بر سر عدم یا وجود ادله یا اصل موضوعی به کار برده می شود و حکم به بقای چیزی استکه در گذشته بوده است. این اصل چه به عنوان اماره و چه عنوان اصل کاربرد زیادی در مباحث حقوقی دارد.این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی بوده و با هدف بررسی و مطالعه ارکان و ادله اصل استصحاب انجام پذیرفته است. در رابطه با ارکان اصل استصحاب هفت موردی که در تحقق و تقوم و تکون استصحاب اثر دارد عبارتنداز: یقین، شک، وحدت متعلق یقین و شک، تعدد زمان متیقن و مشکوک، اجتماع یقین و شک در زمان واحد،سبقت زمان متیقن بر زمان مشکوک، فعلیت شک و یقین. همچنین در رابطه با ادله ی حجیت اصل استصحاب بهپنج مورد؛ سیره عقلا، اخبار، اجماعی که صاحبان فن ادعاء نموده اند، استقراء و حکم عقل در این مطالعه اشارهشده است.

کلیدواژه ها

سیره عقلاء، یقین، شک، اخبار، استصحاب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.