شناسایی گونه های مختلف جنس Heterodera در مزارع چغندرقند استان آذربایجان غربی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی تغییر اقلیم و تاثیر آن بر کشاورزی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NCCCIAE05_162
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 223
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد عسگری

دانشجوی کارشناسی ارشد موسسه آموزش عالی آفاق، ارومیه ، ایران

عباس مکرم

استادیار گروه گیاهپزشکی ، دانشکده کشاورزی ، موسسه آموزش عالی آفاق، ارومیه ، ایران

توحید اله وردی پور

استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، موسسه آموزش عالی آفاق، ارومیه، ایرا

چکیده

در بین نماتدهای انگل گیاهی ، گونه Heterodera schachtii، یکی از مهمترین عوامل بیماری زای چغندرقند در دنیا است . این نماتد در اکثر مناطق تحت کشت این گیاه در ایران گسترش دارد و موجب کاهش عملکرد و میزان قند موجود چغندر تولید شده در مزارع آلوده می شود. گونه H. trifoli دومین گونه رایج است . علاوه بر این دو تعدادی از نماتدهای سیستی هم که در علفهای هرز باریک برگ امکان بقا دارند، در مزارع چغندرقند شناسایی شده اند. به منظور شناسایی گونه های مختلف نماتدهای سیستی در مزارع چغندرقند شهرستان نقده استان آذربایجان غربی ، تعداد ۲۰ نمونه خاک و ریشه از مزارع چغندرقند شهرستان نقده جمع آوری گردیده و پس از انتقال نمونه ها به آزمایشگاه دانشگاه آفاق، شستشوی خاک و استخراج سیست ها از خاک و غده های آلوده انجام شد. برشهای لازم از مخروط انتهای سیست ها تهیه شد و لاروهای سن دوم تثبیت و به گلیسیرین منتقل شدند. شناسایی مقدماتی بر اساس خصوصیات مخروط انتهای بدن سیست و همچنین مشخصات لاروهای سن دوم انجام شد. در مجموع سه گونه شامل Heterodera schachtii، H. trifolli و H. filipjevi شناسایی شد که گونه Heterodera schachtii دارای بیشترین پراکنش و بالانرین جمعیت بود. در مجموع هشت جمعیت از گونه اول، دو جمعیت از گونه دوم و یک جمعیت از گونه سوم شناسایی شد.

کلیدواژه ها

چغندرقند، سیست ، نماتد، شناسایی ، مرفولوژیکی .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.