واکاوی طرحواره های ناسازگار اولیه در رمان "برید اللیل" از هدی برکات براساس نظریه جفری یانگ

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله الجمعیه الایرانیه للغه العربیه و آدابها، دوره: 18، شماره: 64
  • کد COI اختصاصی: JR_IAALL-18-64_010
  • زبان مقاله: عربی
  • تعداد مشاهده: 541
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره جهانتاب

دانشجوی دکترای گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، ایران، مشهد

احمدرضا حیدریان شهری

دانشیار گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، ایران، مشهد.

بهار صدیقی

استادیار گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، ایران، مشهد.

سیدحسین سیدی

استاد گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، ایران، مشهد

چکیده

"برید اللیل"، رمان برگزیده بوکر عربی، روایت پریشان حالی شخصیت های روان رنجوری است که در کش و قوس جنگ های داخلی لبنان و مهاجرت های اجباری، درگیر روان پریشی های متعددی گردیده اند. برکات در این رمان به خوبی توانسته است بازخوردهای روانکاوانه افراد جامعه اش را با دقتی شگرف به تصویر بکشد. این نحوه پرداخت شخصیت ها، ضرورت انجام پژوهشی با رویکرد روانشناختی را تبیین می کند. در پژوهش حاضر که به شیوه تحلیل محتوا صورت گرفته است، برآنیم تا با چنین رویکردی و با توجه به نظریه طرح واره درمانی جفری یانگ، از دلایل شکل گیری طرح واره های ناسازگار اولیه در وجود سه شخصیت این رمان پرده برداریم و راهبردهای برون رفت آنان از این طرح­واره ها را بررسی کنیم. نتایج پژوهش حاکی از آن است که: فقدان الگوهای کارآمد، بستری مناسب را برای پدیدآیی طرح واره های ناسازگار اولیه در روان شخصیت های مذکور فراهم آورده است. استیصال این شخصیت ها در برابر طرح واره های غیرشرطی محرومیت هیجانی، بدرفتاری و وابستگی، موجب پناه بردن آنان به طرح وارهای شرطی اطاعت و ایثار گردیده است. همه این شخصیت ها در نهایت برای رویارویی با طرح واره های غیرشرطی خویش به سبک جبران افراطی روی آورده اند.

کلیدواژه ها

هدی برکات, برید اللیل, جفری یانگ, طرح واره شرطی, طرح واره غیرشرطی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.