الگوسازی تاثیر نوسانات و نااطمینانی نرخ ارز بر واردات بخش کشاورزی ایران (رهیافت خودرگرسیونی با وقفه های توضیحی غیرخطی NARDL)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه توسعه و سرمایه، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_KJDC-7-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 146
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احسان رجبی

استادیار گروه پژوهشی سیاست های کشاورزی و غذا، موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصادکشاورزی و توسعه روستایی، تهران، ایران.

چکیده

هدف: مطالعه حاضر اثر نااطمینانی نرخ ارز بازار آزاد (غیررسمی) بر واردات بخش کشاورزی ایران در دوره زمانی ۱۳۹۶-۱۳۷۱ را با استفاده از داده های سالانه مورد بررسی قرار داده است.  روش: الگوی واریانس ناهمسانی شرطی تعمیم یافته نمایی(EGARCH)  برای استخراج نوسانات  نرخ ارز و از واریانس شرطی برای تخمین نااطمینانی نرخ ارز و از دو روش خود توضیحی با وقفه های توزیعی (ARDL) و خودرگرسیونی با وقفه های توضیحی غیرخطی (NARDL) برای برآورد تاثیر نوسانات و نااطمینانی ارزی بر واردات بخش کشاورزی استفاده شده است.  یافته ها: نتایج حاکی از آن است که نرخ ارز بازار آزاد همواره تاثیر مثبت و افزایشی بر ارزش واردات بخش کشاورزی (که عمدتا کالاهای نهاده ای و واسطه ای) دارد. علاوه بر آن، بررسی ارتباط غیرخطی میان نااطمینانی نرخ ارز و واردات بخش کشاورزی نشان می دهد که نااطمینانی مثبت (افزایشی) ارز، اثر کاهشی بر واردات بخش کشاورزی دارد و نااطمینانی منفی (کاهشی) اثر افزایشی بر واردات بخش کشاورزی داشته است. نتیجه گیری: نااطمینانی نرخ ارز باید به عنوان یک مسئله مهم از سوی سیاستگذاران اقتصادی برای کاهش ریسک جریان های تجاری مدنظر قرار گیرد. استفاده از ابزارهایی پوشش ریسک نرخ ارز، شفاف کردن سیاست ها ارزی دولت برای کاهش ریسک ناشی از نوسانات و نااطمینانی نرخ ارز برای تامین جریان مستمر نهاده های وارداتی کشاورزی پیشنهاد می شود.

کلیدواژه ها

واردات کشاورزی, نااطمینانی ارزی, الگوی خودرگرسیونی با وقفه های توضیحی غیرخطی, نرخ ارز, آثار نامتقارن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.