بررسی تاثیر خطای ساخت تیر پیوند میانی در رفتار اتصالات قاب های خمشی فولادی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز، دوره: 52، شماره: 108
  • کد COI اختصاصی: JR_CEEJ-52-108_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 119
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود حسین زاده اصل

دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تبریز

وحید غفاری

دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تبریز

چکیده

قاب ­های خمشی فولادی با اتصالات درختی یکی از رایج ­ترین روش­ های ساخت می­ باشد که در آن قسمت میانی تیر در حین ساخت به ستون­ ها وصله می­ شود. گاهی طول تیر پیوند میانی بعد از ساخت با اندازه مندرج در نقشه ­های اجرایی تطبیق نداشته و بنابراین در محل وصله فلنجی تیرها فاصله­ ای بین ورق­ های انتهایی مشاهده می ­شود. این فاصله درصورتی که ناچیز باشد، نادیده گرفته شده و با وارد کردن نیرو به اعضا و سفت کردن پیچ ­ها حذف می ­شود. در پژوهش حاضر تاثیر مقادیر مختلف خطای ساخت مربوط به طول تیر پیوند میانی بر روی رفتار اتصالات ستون درختی مورد ارزیابی قرار گرفته است. بدین منظور، ابتدا اثر خطای ساخت مذکور در یک قاب خمشی فولادی، توسط نرم ­افزار SAP۲۰۰۰ در نظر گرفته شد و نیروهای داخلی ایجادشده در اعضا استخراج گردید. سپس رفتار غیرخطی مدل­ های سه بعدی از اتصال درختی یک تیر به ستون کناری از این قاب ­ها تحت اثر نیروهای ناشی از خطای ساخت، با نرم ­افزار اجزای محدود ANSYS Workbench مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می­ دهد در قاب­ هایی که صلبیت خمشی ستون­ ها بالا می­ باشد، تاثیر خطای ساخت بیشتر بوده و نیروی محوری قابل توجهی در تیرها ایجاد می­ گردد. در اثر این کشش محوری فشار تماسی اولیه بین ورق­ های وصله تیر کاهش می ­یابد و این کاهش منجر به افت مقاومت برشی اصطکاکی وصله تیرها می ­شود. همچنین خطای ساخت تیر پیوند میانی موجب ایجاد تنش ­های قابل توجهی در سخت­ کننده ­های ورق انتهایی متصل به تیر پیوند میانی می­ گردد.

کلیدواژه ها

خطای ساخت, وصله فلنجی, قاب خمشی فولادی, اتصال درختی, تیر پیوند, اجزای محدود

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.