تاثیر نظام های خاک ورزی، مدیریت بقایای گیاهی و کاربرد کود پتاسیم بر عملکرد و برخی ویژگی های فیزیولوژیک چای ترش (Hibiscus sabdariffa L.)
محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کشاورزی، دوره: 14، شماره: 4
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 204
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AGRY-14-4_003
تاریخ نمایه سازی: 16 بهمن 1401
چکیده مقاله:
به منظور بررسی اثر نظام های خاک ورزی، مدیریت بقایای گیاهی و کاربرد کود پتاسیم بر عملکرد و برخی ویژگی های فیزیولوژیک گیاه دارویی چای ترش (Hibiscus sabdariffa)، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل در سال زراعی ۹۸-۱۳۹۷ به صورت اسپیلتپلات- فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. عوامل آزمایشی شامل نظام های خاک ورزی در سه سطح بدون خاک ورزی، خاک ورزی کاهشی (دیسک) و خاک ورزی متداول (گاوآهن + دیسک) به عنوان عامل اصلی و میزان بقایای گیاهی در سه سطح (صفر، حفظ ۳۰ درصد بقایا و حفظ ۶۰ درصد بقایا) و کود سولفات پتاسیم در سه سطح ( صفر، ۷۵ و ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. ویژگی های مورد مطالعه شامل: عملکرد کاسبرگ خشک، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، مقدار کلروفیل a، b و کاروتنوئید، آنتوسیانین، فلاونوئید و پروتئین بودند. نتایج نشان داد که برهم کنش نظام های خاک ورزی، بقایای گیاهی و سولفات پتاسیم بر تمامی ویژگی های مورد بررسی (به جز شاخص برداشت) معنی دار بود. بیشترین عملکرد کاسبرگ خشک چای ترش از تیمار برهم کنش اثرات سه گانه نظام خاک ورزی کاهشی، حفظ۶۰ درصد بقایای گیاهی و ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم (۷/۳۲۲۱ کیلوگرم در هکتار) به دست آمد که نسبت به شاهد بیش از ۱۰۰ درصد افزایش داشت. بالاترین میزان آنتوسیانین کاسبرگ از تیمار خاک ورزی متداول و حفظ۳۰ درصد بقایای گیاهی و ۷۵ کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم (۴/۰ میکرو مول بر گرم وزن تر) حاصل گردید. استفاده از خاک ورزی متداول و حفظ ۳۰ درصد بقایا و ۷۵ کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم سبب افزایش کلروفیل a، b و کاروتنوئید شد. همچنین تیمار های بدون خاک ورزی و خاک ورزی متداول سبب افزایش میزان فلاونوئید (۱۹ میلی گرم گلوکز بر گرم وزن تر نمونه) و پروتئین سر شاخه ها (۲۰۰ میلی گرم بر گرم وزن تر) گردید. نتایج نشان داد که کاربرد تلفیقی اثرات سه گانه نظام های خاک ورزی (کاهشی و متداول) توام با مدیریت بقایای گیاهی (حفظ ۶۰ و ۳۰ درصد بقایا) و کاربرد کود پتاسیم (۱۵۰ و ۷۵ کیلوگرم در هکتار) نه تنها به کاهش آلودگی محیط زیست کمک می کند، بلکه در افزایش عملکرد و ویژگی های فیزیولوژیک چای ترش در منطقه سیستان نقش موثری ایفا می کند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
زهرا میر
گروه زراعت دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.
احمد قنبری
گروه زراعت دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.
مهدی دهمرده
گروه زراعت دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.
محمود رمرودی
گروه زراعت دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.
محمدرضا اصغری پور
گروه زراعت دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :