تحلیل میزان مصرف آب و انرژی و اثرات محیط زیستی تولید محصولات کشاورزی در دشت میاندربند استان کرمانشاه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کشاورزی، دوره: 14، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRY-14-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 182
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرانک کرمیان

گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

علی اصغر میرک زاده

گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

آرش آذری

گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

چکیده

این پژوهش، به منظور تحلیل میزان مصرف آب و انرژی و اثرات محیط زیستی تولید محصولات کشاورزی در دشت میاندربند استان کرمانشاه، با استفاده از رویکرد کمی و برای محصولات گندم، جو آبی، ذرت­دانه­ای، کلزا، گوجه­فرنگی و سیب­زمینی انجام گرفت. جامعه آماری، ۱۶۷۶ کشاورز بود که طبق جدول کرجسی و مورگان، ۳۱۵ کشاورز با استفاده از نمونه­گیری تصادفی طبقه­ای انتخاب شدند. جهت جمع­آوری اطلاعات از پرسش نامه محقق­ساخته و داده­های ثانویه سازمان هواشناسی ایران استفاده شد. طبق نتایج پژوهش، تولید محصولات غالب در منطقه،m۳.ha-۱ ۵۰۸۲۷ آب مصرف می­کنند؛ سیب­زمینی (m۳.ha-۱ ۱۱۴۴۰) و ذرت­دانه­ای (m۳.ha-۱ ۱۰۴۹۲) بیشترین میزان آب را مصرف می­کنند. کل مصرف انرژیMJ.ha-۱ ۵۰/۹۷۵۶۰۸ بود که بیشترین میزان مصرف انرژی ورودی مربوط به سیب­زمینی (۲۵ درصد)، ذرت­دانه­ای (۲۲ درصد) و گوجه­فرنگی (۱۵ درصد) می­باشد. همچنین کودهای شیمیایی، سوخت­دیزل و آب برای آبیاری بیشترین میزان انرژی را در بخش کشاورزی مصرف کردند. انتشار ۲CO، O۲N و ۴CH به ترتیب ۷۹/۳۷۲۹، ۰۵/۱۵۲ و ۲۹۳/۰ کیلوگرم در هکتار و پتانسیل گرمایش جهانی،eq.ha-۱ ۲kg CO ۵۲/۵۰۸۷۲ بود که گوجه­فرنگی با انتشار ۴۸/۱۵۵۹۲ و جو با انتشار ۸۸/۳۲۷۹ کیلوگرم معادل ۲CO، بیشترین و کمترین سهم را دارا بودند. می­توان گفت کارایی پایین آبیاری، وجود تعداد زیاد چاه­های غیرمجاز، اختصاص یارانه­های کشاورزی و عدم محاسبه هزینه آب و انرژی موجب ناکارآمدی سیستم کشاورزی دشت میاندربند شده است؛ لذا افزایش کارایی آبیاری با استفاده از سامانه آبیاری نواری و همچنین افزایش قیمت آب و انرژی در بخش کشاورزی همراه با حفظ منافع کشاورزان می­تواند در استفاده بهینه از آب و انرژی و کاهش مصرف آن­ها موثر باشد.

کلیدواژه ها

پایداری, پتانسیل گرمایش جهانی (GWP), کارایی مصرف نهاده ها, گازهای گلخانه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.