مطالعه ی اسنادی تاثیر بازی های آموزشی بر خلاقیت کودکان دبستانی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_BPJ-12-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 274
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رباب رحمتی

استادیار گروه آموزش علوم تربیتی دانشگاه فرهنگیان البرز، کرج، ایران

امیر کریمی

دبیر مطالعات اجتماعی، زنجان، ایران

چکیده

مقدمه: خلاقیت یکی از مهم ترین مولفه های شناختی است که توجه به آن در فرایند آموزشی به ویژه در دوره ابتدایی حائز اهمیت است. هدف: لذا پژوهش حاضر باهدف مطالعه ی تاثیر انواع بازی های آموزشی بر رشد خلاقیت دانش آموزان انجام شده است. روش پژوهش: از نوع مروری بود و پایگاه های اطلاعاتی نورمگز، پرتال جامع علوم انسانی، پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، سیویلیکا، علم نت، مگیران و... با استفاده از کلیدواژه های پژوهش بررسی شدند و ۱۹ مقاله مرتبط از بین مقالات منتشرشده از سال ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۰ انتخاب و بررسی شدند.یافته های پژوهش: ۸۴ درصد از مقالات تاثیر مثبت بازی بر خلاقیت کودکان دبستانی را اثبات کرده اند، ۵ درصد از مقالات تاثیر منفی و ۱۱ درصد تاثیر معناداری بین بازی و خلاقیت نشان ندادند. همچنین ۲۹ درصد از پژوهش ها تاثیر بازی های کامپیوتری را بر خلاقیت کلی/تفکر انتزاعی/ بار شناختی/ انعطاف پذیری و سیالی/ پیشرفت تحصیلی نشان دادند. بازی های اکشن کامپیوتری / بازی سازی رایانه ای / ساعت بازی متوسط / تخیل/بازی وانمودی/ قصه گویی /شعر با ۹ درصد بر خلاقیت اثر داشته و بازی های خلاقانه کانون پرورش فکری/ پرورش گیاهان و بازی/ بازی های درک، خطی و ترکیبی/ مبتنی بر برنامه درسی تابا/ بازی های ایفای نقش/ بازی درمانی خلاقیت محور/ بازی های آموزشی هندسی با ۵ درصد بر خلاقیت تاثیر داشتند. بیشترین توجه مقالات به بازی های رایانه ای بیشترین بوده و تاثیر بازی هایی چون: بازی های کوهنوردی، دویدن، آواز خواندن، بازی در فضای باز و طبیعت، بازی های تجاری، بازی هایی با استراتژی های موثر، بازی های شرطی شده، بازی های جدی نقش آفرینی مغفول مانده اند.درنتیجه استفاده از بازی های آموزشی می تواند موجب افزایش خلاقیت دانش آموزان گردد و توجه به جنبه های مغفول مانده در پژوهش ها حائز اهمیت است.

کلیدواژه ها

آموزش خلاقیت, بازی, کودکان دبستانی, مروری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.