پولشویی از طریق ارزهای دیجیتال (تجزیه و تحلیل پدیده و اقدامات پیشگیرانه مناسب)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه تحقیقات حقوق قضایی، دوره: 3، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_JJLR-3-5_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 433
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیلا مرادی قلعه

محقق و پژوهشگر

چکیده

نیاز به آموزش و کسب دانش در حوزه ارزهای دیجیتال، هم برای کاربران عادی احساس می شود و هم برای نهادهای قانون گذار. هرچه این نهادها از دانش بیشتری در رابطه با ارزهای دیجیتال برخوردار باشند، بهتر می توانند زوایای پیدا و پنهان و چالش های موجود در این صنعت را کشف کنند و برای آنها راه حل های کاربردی ارائه کنند. پولشویی به عنوان تلاش یا اقدام در پنهان کردن هویت درآمدهای غیرقانونی و سعی بر قانونی جلوه دادن آنها تعریف می شود؛ مجرمان برای پنهان کردن منشا غیرقانونی وجوه خود از طرق مختلفی وارد عمل می شوند ولی یکی از راحت ترین این روش ها آن است که این پول های کثیف تحت نام ارزهای دیجیتال معامله شود. اگرچه ارز رمزنگاری شده برای فعالیت های غیرقانونی قابل استفاده است اما تاثیر کلی بیت کوین و سایر ارزهای رمزپایه در پولشویی و جرایم دیگر مرتبط با پولشویی در مقایسه با معاملات نقدی بسیار ناچیز است چراکه در سال ۲۰۱۹ حجم پولشویی هایی انجام شده با استفاده از بیت کوین به ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار رسید این اتفاق در حالی افتاد که در سال ۲۰۱۸ تنها ۱ میلیارد پول کثیف با استفاده از بیت کوین جابه جا شد و از ابتدای سال جاری نیز حجم کل پولشویی های انجام شده با استفاده بیت کوین تنها ۸۲۹ میلیون دلار تخمین زده شده است؛ این بدان معناست که از ابتدای سال جاری تاکنون تنها ۰.۵ درصد از بیت کوین های استخراج شده برای هدف پولشویی مورد استفاده قرار گرفته اند؛ با اینحال باگ های بلاکچین ها در تایید هویت مشتریان خود منجر شده است تا پولشویی های گسترده ای در این حوزه صورت بگیرد. با این تفاسیر باید این راه پولشویی را در قالب یک مقاله علمی موردتجزیه و تحلیل قرار داد و اقدامات پیشگیرانه مناسب در این راستا را بیان کرد.

کلیدواژه ها

بیت کوین، ارز دیجیتال، جرایم اقتصادی اینترنتی، هکر، پولشویی الکترونیکی و سنتی، پول های نامشروع

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.