جایگاه گنبد در معماری دوره سلجوقی ایران، نمونه موردی : مسجد جمعه اصفهان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هجدهمین کنفرانس ملی شهرسازی، معماری، عمران و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: PSHCONF18_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 193
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه جمشیدی نظر

کارشناسی مهندسی معماری

محمدعلی کاظم زاده رائف

عضو هیات علمی گروه مهندسی معماری موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان

صبا میردریکوندی

استاد مدعو گروه مهندسی معماری موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان

چکیده

یکی از نکات مهم در معماری ایران این است که اساسا یکی از انگیزه های بنیادی در ساخت آسمانه خمیده تاقی وگنبدی و بهره گیری گسترده از آن ها، این بوده که چوب مناسب برای ساختمان سازی در همه جا یافت نمی شده است. ولی فراوان خشت وآجر ساده باعث شده معماران دست به نوآوری هایی بزنند. و با خشت و آجر بتوانند دهانه های بزرگ را پوشش دهند. آن ها گونه های فراوانی از چفد مازه دار و تیزه دار را بکار گرفتند از چفت مازه دار در زیگورات چغازنبیل واز چفت تیزه دار در سد درود زن شیراز بهره گیری شده است. تاق وگنبد را می شد با خشت که ساختمایه ای ناپایدار است هم ساخت برای نمونه، آسمانه یخچال های سنتی، گنبد بستو بوده که با خشت اجرا شده است، چون بسیار کمتر از آجر، گرمای بیرون را از خود می گذراند. این گنبد های خشتی بسیار هم پایدار بودند. بدین گونه شاید بتوان انگیزه بنیادی بهره گیری از تاق وگنبد در معماری ایران را باور به »خود بسندگی«در ساختمان سازی دانست.هشیوه ی تحقیق این مقاله از نوع توصیفی تحلیلی می باشدکه با استفاده از منابع کتابخانه های علمی تخصصی معماری شهرسازی و مطالعه وبسایت های علمی پژوهشی و مرکز اطلاع رسانی علوم و فن آوری بوده است.

کلیدواژه ها

گنبد، معماری اسلامی، دوره سلجوقیان، مسجد جمعه اصفهان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.