عارضه یابی در نحوه تعیین قیمت محصولات پتروشیمی در بورس کالای ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: چهاردهمین کنفرانس ملی اقتصاد، مدیریت و حسابداری
  • کد COI اختصاصی: EMCCONF14_086
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 178
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید خلیلی

۱. پژوهشگر و دانشجوی دکتری مهندسی صنایع، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه جامع امام حسین (ع)، تهران، ایران

مهدی طبری

۲. پژوهشگر، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه جامع امام حسین (ع)، تهران، ایران

چکیده

بورس های کالایی نقش مهمی در مدیریت و کنترل ریسک، تدارک منابع مالی برای تولیدکنندگان و کمک به برنامه ریزی و مدیریت شرکت های تولیدکننده و مصرف کننده کالاها ایفا می کنند. این بورس ها عمدتا تدارک کننده فضایی رقابتی و آزاد برای قیمت گذاری منصفانه کالا بوده و رانت های موجود در بازار غیررسمی و شفاف را از بین می برد. به بیان دیگر، یکی از بازارهایی که عامل عرضه و تقاضا در تعیین قیمت آن نقش بسزایی دارد، بورس کالا است. این در حالی است که بررسی روند قیمت گذاری محصولات پتروشیمی در بورس کالا نشان می دهد، در برخی مواقع بورس کالای ایران به ابزاری برای کنترل قیمت در برخی دستگاه های اجرایی تبدیل شده که این مساله زمینه ساز ایجاد رانت در بازار و دور شدن بورس کالا از کارکرد اصلی کشف قیمت شفاف و عادلانه شده است. همچنین ضعف عمده شرکت بورس کالای ایران نداشتن ابزارهای قانونی لازم در جهت اعمال قانون است. پدیده ای که موجب می شود عرضه کنندگان متناسب با شرایط از عرضه محصولات پتروشیمی در بازار سرباز بزنند. عدم ایفای تعهدات توسط برخی عرضه کنندگان دولتی و شبه دولتی (عدم عرضه متوالی و منظم کالاها) نیز می تواند باعث کشف قیمت های غیرواقعی در بورس شود. در این مقاله سعی خواهد شد تا ضمن بررسی سازوکار تعیین قیمت محصولات پتروشیمی در بورس کالا، مشکلات این حوزه مورد عارضه یابی قرارگرفته و راهکارهایی جهت رفع مشکلات ارائه شود.

کلیدواژه ها

بورس کالا، قیمت گذاری، پتروشیمی، کشف قیمت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.