اثربخشی نوروفیدبک بر نقایص شناختی و ادراک دیداری حرکتی در دانش آموزان مبتلا به نارساخوانی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله عصب روان شناسی، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_CLPSY-6-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 144
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساناز زارع نژاد

کارشناسی ارشد روان شناسی تربیتی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران.

سکینه سلطانی کوهبنانی

استادیار روان شناسی تربیتی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

سمیه زارع نژاد

کارشناسی ارشد روان شناسی تربیتی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

مقدمه: یکی از شایع­ ترین اختلالات یادگیری نارساخوانی است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی نوروفیدبک بر نقایص شناختی و ادراک دیداری حرکتی دانش ­آموزان نارساخوان است. روش: پژوهش حاضر شبه­ آزمایشی از نوع     پیش­ آزمون – پس­ آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل دانش­ آموزان ۸ تا ۱۱ ساله دارای اختلال نارساخوانی شهر تهران بود. از این جهت از افراد واجد شرایط ۴۰ دانش­ آموز به صورت نمونه­ گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل گمارده شدند(هر گروه ۲۰ نفر) که در نهایت، پژوهش با ۳۳ نفر( ۱۶ نفر گروه آزمایش و ۱۷ نفر گروه کنترل) انجام شد. در این مطالعه گروه آزمایش تحت درمان نوروفیدبک در ابتدا سه بار در هفته(به مدت یک ماه) و سپس دو بار در هفته(یک ماه) به مدت ۴۵ دقیقه قرار گرفتند در حالی­ که گروه کنترل هیچ مداخله­ ای دریافت نکرد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، نرم­ افزارهای برج لندن، استروپ، عملکرد پیوسته و آزمون مداد کاغذی ادراک دیداری حرکتی بندر گشتالت بودند. اطلاعات جمع­ آوری شده با استفاده از تحلیل کوواریانش چندمتغیری، با استفاده از نسخه ۲۰ نرم­ افزار آماری spss تحلیل شد. یافته­ ها: نتایج نشان داد نوروفیدبک بر تمامی مولفه­ های موردارزیابی نقایص شناختی(به استثنا خطای همخوان در آزمون استروپ و زمان واکنش در آزمون n-back) و ادراک دیداری حرکتی افراد نارساخوان موثر بوده است.نتیجه­ گیری: نوروفیدبک می­ تواند کمک موثری برای بهبود برخی از نقص های شناختی دانش­ آموزان نارساخوان محسوب شود.

کلیدواژه ها

نوروفیدبک, نقایص شناختی, ادراک دیداری حرکتی, نارساخوانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.