مروری بر فناوری های مورد استفاده جهت پالایش آب در سیستم های آبزی پروری با تاکید بر الگوی توسعه پایدار در ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دو فصلنامه آب و توسعه پایدار، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_WSD-9-3_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 227
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا رادخواه

دانشجوی دکترا، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

سهیل ایگدری

دانشیار، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

اسماعیل صادقی نژاد ماسوله

مربی پژوهشی، پژوهشکده آبزیپروری آبهای داخلی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندر انزلی، ایران

چکیده

یکی از محدودیت های اصلی در مسیر توسعه صنعت آبزی پروری در ایران، دسترسی به آب شیرین با کیفیت مطلوب است. این امر سزاور استفاده از فناوری های مناسب برای تصفیه پساب های آبزی پروری است. مطالعه حاضر به بررسی فناوری های پرورشی به منظور صرفه جویی در مصرف آب در سیستم های آبزی پروری ایران با تکیه بر الگوی توسعه پایدار پرداخته است. در این تحقیق، نوآوری های ایجاد شده در تصفیه پساب های آبزی پروری در سیستم های پرورشی مداربسته، آکواپونیک و سیستم های یکپارچه چندمنظوره (IMTA) مورد بحث قرار گرفته است. سیستم آبزی پروری مداربسته (RAS) که پساب را با حذف آلاینده های سمی و بازیافت آب، پالایش می کند، تنها به ۱۰ درصد از حجم کل آب شیرین برای تولید ماهی نیاز دارد. ازاینرو، این سیستم به صرفه جویی آب کمک می کند. اما بااین حال محدودیت هایی دارد، از جمله مهمترین آنها تجمع نیترات در سیستم، هزینه اقتصادی زیاد و مدیریت دشوار آن می باشد که با تبدیل مواد مغذی حاصل از پساب آبزیپروری به زیست توده جلبکی می توان بر این محدودیت ها پیروز شد. علاوه بر سیستم های آبزی پروری مداربسته، آکواپونیک یک سیستم تولید مواد غذایی است که شیوه های مرسوم آبزی پروری و سیستم مداربسته را با هم ترکیب می کند. این روش شامل پرورش آبزیان و کشت گیاهان می باشد که به نوعی پیوند فعالیت های آبزی پروری-کشاورزی را نشان می دهد. آبزی پروری یکپارچه چندمنظوره (IMTA) شامل استفاده از ارگانیسم های همزیست در سیستم‎ های پرورشی می باشد که باعث بهینه سازی تعادل مواد مغذی و پالایش پساب فراهم شده از فعالیت های آبزی پروری می شود. این روش ترکیبی از سطوح تغذیه ای مختلف را نشان می دهد، ازاینرو، پساب های حاوی مواد آلی و معدنی توسط موجودات مختلف مورد استفاده قرار می گیرند.

کلیدواژه ها

پساب آبزیپروری, تصفیه آب, سیستم آبزیپروری مدار بسته, آکواپونیک, توسعه پایدار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.