ارزیابی خصوصیات فیزیکوشیمیایی ارقا م جدید سیب زمینی و معرفی ارقام برتر در صنایع فراوری

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مهندسی صنایع غذایی، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_FOODER-8-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد موسی پور گرجی

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال بذر

فروغ شواخی

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی

چکیده

به منظور بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی ارقام جدید سیب­زمینی و معرفی ارقام برتر و مناسب برای صنایع فراوری، آزمایشی در قالب بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار و به مدت دو سال در کرجاجرا شد.  هفده رقم سیب­زمینی شامل: جلی، اسلانی، بورن، بانبا، کلمبوس، سانته، اگریا، اکیرا، آیدا، آرکولا، آلمرا، دیسی، سایکلون، لیدی­کلایر، لیدی­روزتا، ملودی، و لیدی­فلورینابررسی شدند.  اندازه­گیری ماده خشک و وزن مخصوص دو هفته پس از برداشت، قند احیا­کننده (دو هفته پس از برداشت و نگهداری در دمای ۲۲-۲۰ درجه سانتی­گراد و دو ماه بعد از انبارداری در دمای ۷ درجه سانتی­گراد و رطوبت نسبی ۹۰-۸۵ درصد)، و ارزیابی حسی چیپس (قابلیت پذیرش کلی، رنگ و تردی) پس از دو هفته نگهداری در دمای ۲۲-۲۰ درجه سانتی­گراد اجرا شد.  نتایج تجزیه واریانس مرکب تمامی صفات مورد بررسی نشان داد که ارقام اکیرا، بورن، و بانبا نسبت به سایر ارقام برتری دارند.  همچنین نشان داده شد که تغییرات قند احیا­کننده ارقام مختلف در زمان انبارداری متفاوت بوده و این تغییرات در بیشتر موارد در ارقام با قند احیاکننده اولیه پایین، بیشتر است.  نتایج مقایسه میانگین درصد ماده خشک غده نشان داد که ارقام لیدی­روزتا، لیدی­کلایر، و دیسی نسبت به سایر ارقام ماده خشک بالاتری دارند و وزن مخصوص رقم اکیرا نسبت به سایر ارقام برتری مطلق دارد.  نتایج ضرایب همبستگی نشان داد که همبستگی بین ماده خشک با وزن مخصوص و سفتی بافت مثبت و معنی­دار و بین وزن مخصوص با قند احیا­کننده، منفی و معنی­دار است.  بررسی­ها نشان داد که قابلیت پذیرش کلی ارقام اگریا، سایکلون، اکیرا، کلمبوس، و جلی به ترتیب نسبت به سایر ارقام بیشتر است و نیز همبستگی بین قابلیت پذیرش کلی با رنگ و تردی چیپس مثبت و معنی­دار و همبستگی بین قابلیت پذیرش کلی با تردی بیش از همبستگی آن با رنگ چیپساست.  با توجه به بررسی مجموع صفات کمی و کیفی، ارقام جلی، کلمبوس، و اگریا برای فرنچ­فرایز،رقم سانته برای چیپس،و ارقام اکیرا، بورن و بانبا برایسایر مصارف فراوری پیشنهاد می­شود.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.