تبارشناسی آزاداندیشی در سنت مردم سالاری دینی (مطالعه موردی: سیره رضوی)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه فرهنگ رضوی، دوره: 2، شماره: 8
  • کد COI اختصاصی: JR_FHNG-2-8_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 142
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا خواجه سروی

دانشیار گروه علوم سیاسی و عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی(ره)

جواد حسینی

دانشگاه علامه طباطبایی (ره) دانشگاه امام صادق علیه السلام

چکیده

امروزه آزاداندیشی به عنوان مطالبه ای عمومی مطرح است. از این رو برای ترویج آن در نظام جمهوری اسلامی ایران نیازمند الگو و تباری معین و مشخص هستیم. سوال اصلی این است که آیا در سیره اهل بیت(ع) که به نوعی الگوی مبنا برای نظام جمهوری اسلامی ایران است می توان به شیوه و تبار معینی از آزاداندیشی رسید؟ سیره رضوی به دو دلیل این الگو را در اختیار ما قرار می دهد. حیات فکری و سیاسی امام رضا(ع) باعث شده تا ایشان از روش و الگوی آزاداندیشی برای ترویج معارف اهل بیت(ع) بهره گیرند. از طرف دیگر روش مناظره ها به عنوان متن الگوی آزاداندیشی، خود زمینه ساز ترویج و نشر معارف اسلام شده است. به نظر می رسد تشابه وضعیت جامعه امروز با جامعه­ معاصر امام رضا(ع) نیز می تواند دلیل دیگری بر کاربردی بودن نوشتار حاضر باشد. در این مقاله با استفاده از روش مطالعات درون دینی و بررسی کتابخانه ای و همچنین با مراجعه به متون اصلی تلاش شده تا به سوال مطرح شده پاسخ داده شود.

کلیدواژه ها

آزاداندیشی, مناظره ها, حیات فکری و سیاسی, سیره رضوی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.