بررسی ساختار رنگ های به کار رفته در یک قطعه نگارگری عهد تیموری با استفاده از روش های آنالیز غیرمخرب
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: فناوری آزمونهای غیرمخرب، دوره: 3، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JNDTT-3-1_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 268
نویسندگان
دانشگاه شاهد، تهران، ایران.
دانشگاه هنر، تهران، ایران.
دانشگاه هنر، تهران، ایران.
چکیده
شناسایی نوع رنگدانه های به کار رفته در آثار تاریخی و فرهنگی یکی از مهم ترین مباحث پیش روی پژوهشگران این حوزه است که می تواند به بسیاری از سوالات و مفاهیم در حوزه مرمت آثار تاریخی و فرهنگی پاسخ دهد. استفاده از روش های آنالیز غیرمخرب به منظور بررسی و شناسایی نوع مواد و رنگدانه های مصرفی نیز یکی از مهم ترین مباحث فنی در حوزه مطالعات میراث فرهنگی است که کمتر در میان پژوهشگران این حوزه مطرح است به همین منظور در این پژوهش سعی شده است تا با استفاده از روش های غیرمخرب همچون تصویربرداری فنی (UVF, IRR, VIS)، طیف سنجی رامان پرتابل و طیف سنجی فلورسانس پرتو ایکس پرتابل به مطالعه یک اثر تاریخی از دوره تیموری پرداخته شود. اثر مورد نظر برگی از ظفرنامه تیموری مربوط به سده نهم هجری قمری است. مهم ترین رنگدانه های استفاده شده در این اثر شامل قرمز، آبی، سفید، سبز، طلایی، قهوه ای، کرمی و نارنجی است. تجزیه و تحلیل داده های حاصل از آنالیزها نشان دهنده استفاده از رنگدانه های آبی نیل، قرمز شنگرف و قرمز سرب (سرنج)، سفید سرب، سبز مالاکیت و زرد لیتارژ است. برخی دیگر از رنگدانه ها به صورت ترکیبی، توسط هنرمند ساخته شده است که برخی از نمونه رنگدانه های موجود در آنها شناسایی شده اند.کلیدواژه ها
ساختارشناسی, آنالیز غیرمخرب, نگارگری تیموری, رنگدانه, سده نهم هجری قمریاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.