تبیین عوامل موثر بر بهبود کسب وکارهای زنان روستایی کارآفرین (مورد مطالعه: روستاهای شهرستان ملایر)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی، دوره: 9، شماره: 18
  • کد COI اختصاصی: JR_JEA-9-18_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 138
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خلیل میرزائی

Development and Sustainable Rural Employment Studies, Jihad University, Hamadan, Iran

مرجان سپه پناه

Development and Sustainable Rural Employment Studies, Jihad University, Hamadan, Iran

چکیده

چکیده مبسوط مقدمه و هدف: امروزه، در بسیاری از کشورهای توسعه­ یافته و درحال توسعه کارآفرینی روستایی به­ عنوان راهبردی برای توسعه اقتصادی و اجتماعی روستاها مطرح می­شود. طبق مطالعات انجام ­شده، خوداشتغالی سریع­ ترین رشد بخش کشاورزی در روستاها است. لذا هدف اصلی این پژوهش، تبیین عوامل موثر بر بهبود کسب ­وکارهای زنان روستایی کارآفرین در روستاهای شهرستان ملایر می­ باشد. مواد و روش­ ها: بر اساس آمار و اطلاعات کسب­ شده از سازمان­ ها و مراکز ذیربط، ۱۲۵ نفر به عنوان زنان روستایی کارآفرین در مناطق روستایی شهرستان ملایر شناسایی شد که از این تعداد  ۹۲ نفر از زنان روستایی کارآفرین فعال به صورت تمام شماری انتخاب گردیدند. ابزار اصلی پژوهش، پرسش­ نامه ای شامل دو بخش بود. در بخش اول ویژگی های جمعیت شناختی زنان روستایی کارآفرین مورد مطالعه و در بخش دوم، به ­منظور تبیین مفهوم کارآفرینی زنان روستایی، فهرستی از مهم­ترین متغیرهای مطرح در حوزه کارآفرینی زنان روستایی با بررسی مطالعات تخصصی پیشین تهیه شد و پس از اعمال نظر متخصصان حوزه­ های یادشده، پرسش نامه ­ای محقق ­ساخته جهت انجام پژوهش آماده و مبنای کار قرار ­گرفت. روایی پرسش نامه پژوهش توسط متخصصان کارآفرینی حوزه زنان، توسعه روستایی و اعضای هیات علمی گروه ترویج و توسعه روستایی دانشگاه بوعلی­ سینای همدان تایید شد و جهت تعیین پایایی پرسشنامه از روش ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. میزان این ضریب برای مقیاس مذکور، ۰/۸۳ به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS/۲۲ و با بهره ­گیری از روش تحلیل عاملی انجام گردید. یافته­ ها: عامل­ های شناسایی­ شده به‎­ترتیب شامل؛ ویژگی­ های شخصیتی، فرهنگی-اجتماعی، شرایط خانوادگی، آموزشی-اطلاعاتی، شرایط اقتصادی، نهادی- سازمانی و عامل تامین اعتبار بود. نتیجه­ گیری: نتایج پژوهش نشان داد در کشور ایران مشکلات و نارسائی­ های جهانی در زمینه اشتغال زنان مضاعف است و این در حالی است که حداقل به ظاهر، متون تاریخی، فرهنگی، قانونی و اجتماعی موجود در ادبیات تحقیق نشانی از هیچ گونه مانع در این رابطه در خود ندارند. این مشکلات در حدی است که درصد ناچیز اشتغال زنان در ایران، این کشور را در آخرین رده­ ها حتی در میان کشورهای در حال توسعه قرار داده است. بررسی موانع اشتغال و کارآفرینی زنان از دیدگاه­ های مختلف این فرضیه را به ذهن می­ آورد که شاید بر خلاف اکثریت آراء، عوامل درونی و به ­ویژه عدم وجود خلاقیت و خودباوری، مانع مهمی بر سر راه اشتغال و کارآفرینی بهینه زنان باشد. لذا، براساس نتایج حاصل پیشنهاد می­ شود برگزاری دوره­ های پرورش و بهبود مدیریت ریسک­ پذیری، تسهیل شرایط دریافت وام، عرضه محصول در غرفه جهت شرکت در نمایشگاه­ های محلی، همکاری همسر و سایر اعضای خانواده و آموزش مهارت ­های ارتباطی در اولویت فعالیت­ های سازمان ­های ذی­ربط قرار گیرد.

کلیدواژه ها

Business, Credit, Economic activity, Entrepreneur, Female entrepreneurship, تامین اعتبار, فعالیت اقتصادی, کارآفرین, کارآفرینی زنان, کسب وکار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.