مقایسه بوپره نورفین و کلونیدین در سم زدایی تریاک

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: اولین همایش منطقه ای مواد روان گردان
  • کد COI اختصاصی: RCPSYSUB01_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 11085
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهمن صالحی

استادیار بخش روان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اراک

نغمه جعفری نیا

پزشک عمومی مرکز تحقیقات بیماری های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی شهی

فریبا قبله

کارشناس ارشد پژوهش دانشگاه علوم پزشکی اراک

چکیده

سوء مصرف مواد و مسئله اعتیاد امروزه پا از مرزهای بهداشتی – درمانی فراتر رفته و به یک معضل درمانی – اجتماعی تبدیل شده است نظر به افزایش تعداد مصرف کنندگان مواد مخدر و امکانات محدود زمان، به کارگیری روش سم زدایی با هزینه کمتر و پایایی بیشتر و عارضه کمتر ترک و محرومیت مواد ضروری به نظر می رسد. این مطالعه به منظور مقایسه کلونیدین و بوپره نورفین از نظر درمان و عوارض دارویی در سم زدایی تریاک انجام شد.این کارآزمایی بالینی تصادفی شده، موازی، دو سوکور در سال 1384 در بخش روان پزشکی بیمارستان امیرکبیر اراک انجام شد، روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده، و حجم نمونه در هر گروه 38 نفر بود که در آنها اثر هر گروه دارویی و عوارض جانبی آنها مورد ارزیابی قرار گرفت و بعد از جمع آوری داده ها از آزمون های توصیفی و مجذور کاو شدت ارتباط از R.R. تجزیه و تحلیل شدند. اصول اخلاقی اعلامیه هلسنیکی در کلیه مراحل تحقیق رعایت گردید.36 نفر (94.8%) از گروه بوپره نورفین و 32 نفر (84.3% ) از گروه کلونیدین سم زدایی را با موفقیت به پایان بردند، از گروه بوپره نوفین 2 نفر و از گروه کلونیدین 6 نفر عود مجدد داشتند که این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود (P=0.13) ، بیش ترین شدت محرومیت در گروه کلونیدین بود که اختلاف معنی داری با گروه بوپره نورفین داشت (P< 0.01).عوارض دارویی کاهش فشار خون، سردرد، تسکین دهندگی، گیجی، خشکی دهان، تهوع، یبوست در طول دوره سم زدایی در گروه کلونیدین بیشتر از بوپره نورفین بود ولی تعریق در گروه بوپره نورفین شدت بیشتری نسبت به گروه کلونیدین داشت.اثر بوپره نورفین و کلونیدین در درمان سم زدایی مواد افیونی یکسان است. ولی علایم محرومیت مواد افیونی بعد از ترک با بوپره نورفین سریع تر بهبود می یابد و قابل تحمل تر است.همچنین عوارض دارویی آن کم تر از کلونیدین است.

کلیدواژه ها

بوپره نورفین، سم زدایی تریاک، کلونیدین، علایم محرومیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.