شناسایی عوامل قارچی همراه با سرخشکیدگی و زوال درختان اقاقیا در شهر اردبیل

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ARPP-9-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 205
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی داوری

دانشیار بیماری شناسی گیاهی گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی.

فاطمه علی حسین زاده مقدم

پژوهشگر (کارشناس ارشد)، گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی.

ابوالفضل نرمانی

پژوهشگر پسادکتری، گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز.

چکیده

چکیده زوال درختان زینتی بیماری مهمی است که در کشورهای مختلف بسیاری از درختان زینتی و جنگلی از جمله زبان­گنجشک، اقاقیا، افرا، نارون و نخل­های زینتی را همواره تهدید می­کند. در تحقیق حاضر، به منظور شناسایی قارچ­های همراه زوال درختان اقاقیا در شهر اردبیل، از درختان اقاقیای بیمار نمونه­برداری انجام گرفت و با روش­های متداول در بیماری­شناسی گیاهی، تعداد ۱۵۰ جدایه قارچی جداسازی و خالص­سازی شد. جدایه های قارچی بر اساس صفات ریخت شناختی و یا تلفیق داده های ریخت­شناختی و داده های مولکولی بر اساس توالی ناحیه ITS-rDNA و یا ژن TEFمورد شناسایی قرار گرفتند. در این مطالعه، ۱۰ گونه قارچی شامل Fusarium oxysporum، F. solani، Acremonium sp.، Cytospora chrysosperma، Camarosporidiella elongata، Nigrospora sp.، Alternaria alternata ، Epicoccum nigrum، Chaetomium sp. وSordaria macrospora  شناسایی شدند. به نظر می­رسد که قارچ­های Camarosporidiella elongataو  Cytospora chrysospermaو گونه­های قارچی F. oxysporumوF. solani می­توانند در انسداد آوندی، سرخشکیدگی و در نهایت زوال درختان اقاقیای فضای سبز شهر اردبیل دخیل باشند. این تحقیق، اولین مطالعه علمی زوال درختان اقاقیا در ایران محسوب می­شود. همچنین قارچ ­Ca. elongata برای اولین بار از ایران گزارش می­شود و گزارش قارچ­هایAcremonium sp.  وS. macrospora از اقاقیا نیز برای دنیا جدید است.

کلیدواژه ها

کلمات کلیدی:سرخشکیدگی, زوال اقاقیا, قارچ بیماری­زا, ITS-rDNA, فضای سبز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.