تاثیر گازهای دی اکسیدکربن و آمونیاک روی حشرات کامل سوسک چهار نقطه ای حبوبات Callosobruchus maculatus و شپشه گندم Sitophilus granarius

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ARPP-9-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 203
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی شهاب غیور

دانشجوی دکتری، گروه حشره شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

اروج ولیزادگان

دانشیار گروه حشره شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

شهرام آرمیده

استادیار گروه حشره شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

چکیده

چکیده سوسک چهار نقطهای حبوباتCallosobruchus maculatus  و شپشه گندم Sitophilus granarius از مهمترین آفات انباری هستند که با تغذیه از دانههای حبوبات و غلات موجب خسارتهای سنگین میشوند. بهدلیل اهمیت اقتصادی آفات انباری و مقاوم شدن آنها نسبت به ترکیبات تدخینی رایج، جایگزین کردن ترکیبات مناسب دیگر در امر کنترل ضروری میباشد. تحقیقات نشان داده است که اتمسفر تغییر یافته میتواند موجب مرگ و میر تعداد زیادی از گونههای آفات انباری شود. لذا در این تحقیق، اثر این روش بر پایه استفاده از گازهای دی­اکسیدکربن و آمونیاک در داخل شیشههای بیهوازی علیه حشرات کامل سوسک چهار نقطهای حبوبات و شپشه گندم به تنهایی و در ترکیب با هم، مورد بررسی قرار گرفت. میزان مرگ و میر بعد از ۲۴ ساعت ثبت گردید. مقادیر LC۵۰ دی­اکسیدکربن روی حشرات کامل سوسک چهار نقطهای حبوبات و شپشه گندم به ترتیب برابر با ۵۳/۱۳۲۲ و ۹۶/۱۲۸۳پیپیام به دست آمد. این مقادیر برای گاز آمونیاک روی دو آفت مذکور بهترتیب برابر با ۲۴/۲۵۰ و ۷۹/۳۶۶ پیپیام بود. مرگ و میر ناشی از اختلاط گاز دی­اکسیدکربن و آمونیاک (در مقادیر LC۲۵) روی حشرات کامل سوسک چهار نقطهای حبوبات و شپشه گندم بهترتیب ۶۷/۸۶ و ۳۳/۹۳ درصد برآورد شد. اثر غلظتهای ۷۲/۲۲۳۸ و ۷۸/۳۶۳۰ پیپیام گاز دی­اکسیدکربن و غلظتهای ۵۸/۴۲۶ و ۵۵/۵۴۹ پیپیام گاز آمونیاک روی جوانه زنی لوبیا چشم بلبلی و گندم نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. در تمامی موارد میزان جوانهزنی بذور بالای ۹۸ درصد بود.

کلیدواژه ها

کلمات کلیدی:اتمسفر تغییر یافته, جوانهزنی بذر, سوسک چهار نقطه ای حبوبات, شپشه گندم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.