بررسی کارایی اسپیرومسیفن و سایفلومتوفن در کنترل کنه قرمز اروپایی در باغ های سیب برخی از استان های کشور

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ARPP-10-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 131
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم رضائی

بخش جانورشناسی کشاورزی، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

محمدسعید امامی

بخش تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، اصفهان، ایران.

مریم فروزان

بخش تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی، ارومیه، ایران.

داود شیردل

بخش تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی، تبریز، ایران.

هاشم کمالی

بخش تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، مشهد، ایران.

چکیده

چکیده کنه قرمز اروپایی Panonychus ulmi از مهمترین آفات درختان سیب در برخی نقاط کشور است. این مطالعه جهت بررسی کارایی اسپیرومسیفن و سایفلومتوفن در کنترل کنه قرمز اروپایی در باغ­ های سیب استان­ های اصفهان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و خراسان رضوی انجام شد. برای این منظور از غلظت­ های ۴/۰ و ۵/۰ در هزار کنه­کش اسپیرومسیفن ۲۴%SC، غلظت­ های ۸/۰ و یک در هزار کنه­ کش سایفلومتوفن ۲۰%SC  در مقایسه با  کنه ­کش باروک ۱۰% SC(۴/۰ در هزار)، کنه­ کش پروپارژیت ۵۷%  EC (۱ در هزار)، کنه­ کش اورتوس ۵% SC  (۵/۰ در هزار)، کنه­ کش انویدور ۲۴%SC  (۵/۰ در هزار) و شاهد (آب­پاشی) استفاده شد. ارزیابی با شمارش تعداد کنه­ ای زنده در سطح برگ یک روز قبل و ۳، ۷، ۱۴، ۲۱ و ۲۸ روز بعد از سم­پاشی و تبدیل داده­ ها به درصد تلفات توسط فرمول هندرسون– تیلتون محاسبه گردید. تجزیه آماری توسط نرم­­ افزار SAS در قالب طرح بلوک­ های کامل تصادفی در چند مکان صورت گرفت. سایفلومتوفن تاثیر مناسبی در کنترل کنه در باغ ­های سیب هر چهار استان مورد بررسی داشت. اسپیرومسیفن به غیر از استان خراسان رضوی، در بقیه استان ها تاثیر قابل قبولی داشت، گرچه در این استان هم در طولانی­ مدت کارایی افزایش یافت. با توجه به تاثیر ضرب ه­ای مناسب، سه روز بعد از سم­پاشی، اسپیرومسیفن بین ۹۹-۸۸ % و سایفلومتوفن بین ۹۹-۵۸ % تلفات ایجاد کردند. در روز بیست و هشتم بعد از سم­پاشی کارایی اسپیرومسیفن و سایفلومتوفن تا ۹۹% رسید که دوام این کنه­ کش ­ها را نشان می­ دهد. بکارگیری غلظت مصرفی سایفلومتوفن (۸/۰ در هزار) و غلظت مصرفی اسپیرومسیفن (۴/۰ در هزار) برای کنترل کنه قرمز اروپایی در باغات سیب توصیه می ­شود.

کلیدواژه ها

کلمات کلیدی: کنه قرمز اروپایی, درصد تلفات, غلظت مصرفی, کنه­ کش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.