کارایی کنه کش جدید سایفلومتوفن (دانی سارابا®؛ ۲۰ % SC,) برای کنترل کنه تارتن دو لکه ای Tetranychus urticae و بررسی باقیمانده آن در خیار گلخانه ای

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ARPP-10-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 481
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریبا اردشیر

بخش تحقیقات جانورشناسی، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشو، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران.

احمد حیدری

موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، بخش تحقیقات آفت کش ها، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران.

پیمان نامور

بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، جیرفت، ایران.

وحیده مهدوی

موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، بخش تحقیقات آفت کش ها، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران.

عزیز شیخی گرجان

موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، بخش تحقیقات آفت کش ها، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران.

چکیده

چکیدهکنه Tetranychus urticae از آفات مهم خیار در گلخانه های کشور محسوب می شود. کنه کش سایفلومتوفن (دانی سارابا®۲۰% SC,) با دو غلظت ۰/۷۵ و ۱/۰ در هزار در گلخانه های خیار جیرفت و ورامین با دو آفت کش تترادیفون (تدیون® ۵/۷% (EC, و اسپیرومسیفن (ابرون® ۲۴%SC, ) مقایسه شدند و میزان باقیمانده سایفلومتوفن در خیار گلخانه ای اندازه گیری شد. نمونه برداری یک روز قبل از سم پاشی و سه، هفت و ۱۴ روز بعد از سم پاشی انجام شد و تعداد کنه های زنده شمارش شدند. در هر دو شهر، برای همه تیمارها تفاوت معنی داری در سه و هفت روز پس از سم پاشی مشاهده شد که تاثیر آنها در روز هفتم بیشتر بوده و سپس اثر کاهشی داشته است. در جیرفت در هفت روز پس از سم پاشی، سایفلومتوفن ۱/۰ در هزار بیشترین تاثیر را با ۹۶% نشان داد و سپس اسپیرومسیفن، سایفلومتوفن ۰/۷۵ و تدیون به ترتیب ۹۵%، ۸۴% و ۷۳% تاثیر را داشتند. در ورامین تاثیر سایفلومتوفن ۱/۰ و ۰/۷۵ در هزار، اسپیرومسیفن و تدیون در هفت روز پس از سم پاشی به ترتیب ۹۱/۵، ۷۲، ۷۰ و ۲۵/۶۷% بود. برای بررسی میزان باقیمانده سایفلومتوفن در آزمایشگاه، بیست نمونه خیار یک کیلوگرمی استخراج و آنالیز شد. آنالیز باقیمانده سایفلومتوفن ۱/۰ و ۰/۷۵ در هزار در نمونه های خیار نشان داد که در سه و هفت روز پس از سم پاشی، باقی مانده قابل اندازه گیری در خیار وجود نداشت. نتایج نشان می­ دهد که کنه کش سایفلومتوفن ۱/۰ در هزار در مقایسه با تترادیفون و اسپیرمسیفن می تواند به عنوان کنه کش مناسب برای کنترل کنه تارتن دو لکه ای در گلخانه خیار مورد استفاده قرارگیرد.

کلیدواژه ها

کلمات کلیدی: اثر باقیمانده, خیار گلخانه ای, سایفلومتوفن, کنه تارتن, کنترل شیمیایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.