اثر پرآزاری و غلظت اسپور جدایه های Didymella rabiei بر واکنش ژنوتیپ های نخود به بیماری برق زدگی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی، دوره: 10، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ARPP-10-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 103
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدحسین وفایی

گروه بیماری شناسی گیاهی، واحد خرم آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، خرم آباد، ایران.

سمانه جمشیدی پور

گروه بیماری شناسی گیاهی، واحد ورامین- پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

چکیده

چکیدهگیاه نخود سومین لگوم غذایی مهم جهان است. برق ­زدگی مخربترین بیماری نخود است که توسط قارچ Didymella rabiei ایجاد می­شود. شناسایی منابع مقاومت در ژرم ­پلاسم نخود جهت برنامه­ های به ­نژادی و مدیریت بیماری ضروری است. به منظور بررسی تاثیر غلظت اسپور و شدت پرآزاری جدایه بر واکنش ژنوتیپ­ های نخود به بیماری برق ­زدگی، آزمایش فاکتوریلی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. اثر دو جدایه (A۳: با پرآزاری متوسط و A۶: با پرآزاری شدید) و غلظت اسپور (۱۰۵، ۱۰۵ × ۲، ۱۰۵ × ۵ اسپور در هر میلی ­لیتر آب مقطر) بر شاخص و شدت بیماری در ۲۰ ژنوتیپ نخود مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که شاخص بیماری و شدت آن تحت تاثیر غلظت اسپور، پرآزاری جدایه ­ها و ژنوتیپ ­های نخود قرار گرفت و بین ژنوتیپ ­ها، جدایه ­ها و غلظت ­های اسپور تفاوت معنی ­داری مشاهده شد. شدت بیماری با افزایش غلظت اسپور از ۱۰۵ × ۲ به ۱۰۵ × ۵ اسپور در هر میلی ­لیتر برای ارقام مقاوم ILC ۲۰۲، ILC۷۲، ILC۳۲۷۹، ICC۳۹۹۶ و ICC۱۲۰۰۴ افزایش یافت، در حالی که شدت بیماری ژنوتیپ­های حساس تحت تاثیر همه  غلظت ­های اسپور بود. ارقام افتراقی نخود از جمله ILC۲۰۲، ILC۷۲، ILC۳۲۷۹، ICC۳۹۹۶ و ICC۱۲۰۰۴ در برابر تمام غلظت ­های اسپور جدایه A۳ مقاوم بودند، در حالیکه به غلظت ۱۰۵ × ۲ اسپور جدایه A۶ حساس بودند. غلظت اسپور ۱۰۵ × ۲ با جدایه A۳ بیشترین تفاوت را میان ژنوتیپ ­های نخود بر اساس میانگین شاخص بیماری ایجاد کرد. اطلاعات به ­دست آمده از این تحقیق می ­تواند در برنامه ­های به ­نژادی ارقام نخود و مطالعات بررسی تنوع بیماری­زایی جمعیت قارچ مورد استفاده قرار­گیرد.

کلیدواژه ها

کلمات کلیدی: ارقام افتراقی, بیوه­ نیج, پرآزاری, شاخص بیماری, مقاومت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.