شناسایی قارچ های مولد بیماری زنگ (Pucciniales) در پوشش گیاهی دشت اردبیل

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی، دوره: 10، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ARPP-10-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 225
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم سلطانی

گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل

مهدی داوری

گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل

مهرداد عباسی

بخش تحقیقات رستنی ها، موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، تهران

محمود بیدار لرد

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، رشت

چکیده

قارچ­های عامل بیماری زنگ (راسته Pucciniales) یکی از بزرگترین گروه بیمارگرهای گیاهی را شامل می ­شوند و به عنوان تهدید جدی محصولات کشاورزی در دنیا به شمار می ­روند. طی مطالعه قارچ های عامل بیماری زنگ­ در پوشش گیاهی دشت اردبیل، تعداد ۴۶ گونه قارچ مولد زنگ از هشت جنس مختلف روی ۶۰ گونه میزبانی متعلق به ۱۶ تیره گیاهی در سال­های ۹۸-۹۷ جمع ­آوری و با روش­های ریخت­ شناختی شناسایی شدند. در بین نمونه­ های شناسایی شده، جنس Puccinia با ۲۰ گونه، دارای بالاترین درصد فراوانی بود و جنس­ های Phragmidium و Melampsora به ترتیب با هشت و پنج گونه در رتبه دوم و سوم قرار گرفتند. تعداد ۳۱ گونه شامل Aecidium euphorbiae، A. cf. orbiculare، Gymnosporangium cf. orientale، Melampsora allii-populina، M. euphorbiae، M. magnusiana، Phragmidium rosae-pimpinellifoliae،Ph. mucronatum ، Ph. tranzschelianum، Ph. tuberculatum، Ph. violaceum،Puccinia absinthii var. absinthii ، P. acroptili، P. allii، P. calcitrapae، P. cardui-pycnocephali، P. echinopis، P. epilobii-tetragoni، P. littoralis، P. hordei، P. magnusiana، P. menthae،P. mixta ، P. persistens، P. schismi، P. sii-falcariae، Tranzschelia discolor، Uromyces glycyrrhizae،U. polygoni-avicularis ،U. striatus و U. turcomanicus برای میکوبیوتای استان اردبیل جدید می باشند. طبق منابع در دسترس، گونه Gymnosporangium cf. orientale پس از گذشت بیش از یک قرن برای دومین بار روی Crataegus meyeri در ایران گزارش می شود. میزبان­ های Allium atroviolaceum برایP. allii ،Juncus gerardii برایP. littoralis ، Rosa canina برای Ph. rosae-pimpinellifoliae و Rosa × damascena برای Ph. tranzschelianum و Ph. tuberculatum به­ عنوان میزبان های جدید در ایران گزارش می شوند. گونه ­های Polygonum serpyllaceum برای U. polygoni-avicularis و Allium atroviolaceum برای P. mixta نیز به ­عنوان میزبان های جدید در دنیا گزارش می شوند.

کلیدواژه ها

ایران, بیماری های گیاهی, تنوع زیستی, قارچ های عامل زنگ, قارچ شناسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.