غربال و ارزیابی تنوع فنوتیپکی جدایه های غیرتوکسین زای Aspergillus flavus در باغات پسته ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی، دوره: 10، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ARPP-10-3_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 151
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

راضیه پورحسینی

گروه گیاهپزشکی، دانشگاه ولیعصر رفسنجان (عج)، رفسنجان

ابراهیم صداقتی

گروه گیاهپزشکی، دانشگاه ولیعصر رفسنجان (عج)، رفسنجان

سید رضا فانی

بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران

ماریه نادی

پژوهشکده پسته، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رفسنجان، ایران.

محمد مرادی

پژوهشکده پسته، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رفسنجان، ایران

چکیده

استفاده از سویه های غیرتوکسین زای قارچ Aspergillus flavus به عنوان یک روش بیولوژیک موثر برای کاهش آفلاتوکسین در کشورهای مختلف در حال توسعه است. سویه های غیرتوکسین زا قادر به رقابت با سویه های توکسین زا و اشغال بستر هستند و این امر باعث کاهش جمعیت توکسین زا و میزان آفلاتوکسین در بستر غذایی می شود. هدف از این مطالعه، بررسی تنوع در جمعیت غیرتوکسین زای A. flavus از نظر مورفولوژیکی بود. تعداد ۲۲۵ نمونه میوه و خاک پسته از استان های مختلف جمع آوری و برای جداسازی قارچ از روش سری های رقت و محیط کشت AFPA استفاده شد. برای غربال اولیه جدایه های غیرتوکسین زا از روش بخار آمونیاک در محیط کشت نارگیل آگار و برای تایید نتایج از روش کروماتوگرافی لایه نازک (TLC) استفاده شد. تعیین گونه جدایه های حاصله به روش مولکولی با استفاده از آغازگرهای اختصاصی گونه FLAVIQ۱/FlaQ۲ انجام شد. ویژگی های ماکرومورفولوژیکی و میکرومورفولوژیکی ۵۶ سویه غیرتوکسین­زای A. flavus به دست آمده، با استفاده از چهار محیط کشت CYA (czapek yeast agar)، MEA (malt extract agar)،CY۲۰S  (czapek yeast ۲۰% sucrose) و CZ (czapek) مورد مقایسه قرار گرفت. بررسی این خصوصیات، جدایه­ های غیرتوکسین زایA. flavus را در پنج گروه قرار داد. الگوی رشد پرگنه در محیط کشت CYA۲۵ قابلیت تفکیک خوبی در بین جدایه ها از خود نشان داد. نتایج نشان داد در میان جدایه های غیرتوکسین زا A. flavus به دست آمده از مکان های جغرافیایی مختلف تنوع زیادی وجود دارد که دلیل آن می تواند به وجود گونه های مختلف در کمپلکس A. flavus مربوط باشد.

کلیدواژه ها

ایمنی غذایی, پسته, کنترل بیولوژیک, مایکوتوکسین, متابولیت ثانویه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.