بررسی تاثیر پرایمینگ بذر روی شاخص های جوانه زنی و برخی مکانیسم های بیوشیمیایی زیره سبز (Cuminum cyminum) علیه بیماری پژمردگی فوزاریومی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ARPP-11-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 273
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیما خالدی

موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

لیلا زارع

موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

چکیده

چکیدهپرایمینگ بذر موجب بهبود جوانه زنی و مولفه های رشدی گیاهچه ها تحت شرایط تنش های زنده و غیرزنده می شود. هدف از این پژوهش مقایسه تاثیر پرایمینگ بذر با قارچ کش های شیمیایی و جدایه های قارچ Trichoderma harzianum روی شاخص های جوانه زنی و بنیه توده بومی زیره سبز می ­باشد. همچنین میزان فعالیت و بیان آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز به عنوان نشانگرهای اصلی مسیر انتقال سیگنال فنیل پروپانوئید و تجمع متابولیت های ثانویه فنلی ارزیابی می­شود. نتایج غلظت های موثر بازدارندگی نشان داد که کمترین مقادیر حداقل غلظت های مهارکنندگی و کشندگی قارچکش های شیمیایی علیه Fusarium oxysporum به ترتیب مربوط به قارچ کش ایپرودیون-کاربندازیم (Rovral-TS®)، کاربندازیم (Bavistin®) و کاربوکسین تیرام (Vitavax thiram®) بود. نتایج همچنین نشان داد که جدایه های قارچ T. harzianum دارای فعالیت قارچ ایستایی علیه F.  oxysporum بوده و فاقد فعالیت قارچ کشی می باشند. نتایج بررسی مکانیسم های بیوشیمیایی نشان داد که میزان محتوای پروتئینی و تجمع ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی در گیاهچه های حاصل از بذور پرایم شده در مقایسه با شاهد سالم به طور معنی داری افزایش یافت. رابطه معنی ­داری بین بیان ژن و فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز با ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی مشاهده شد. نتایج نشان داد که جدایه های قارچ T. harzianumو قارچکش های شیمیایی سبب فعال شدن سیستم آنتی اکسیدانی گیاه شده و از طریق افزایش محتوای پروتئینی و القای بیان ژن فنیل آلانین آمونیالیاز منجر به تولید و انباشت متابولیت های ثانویه فنلی در زیره سبز می شوند. یافته های این پژوهش نشان داد که پرایمینگ بذر به ویژه با جدایه های T. harzianum ضمن بهبود کیفیت بذر و سلامت گیاهچه موجب افزایش میزان تولید و انباشت متابولیت های ثانویه فنلی می شود.

کلیدواژه ها

کلمات کلیدی: پرایمینگ, زیره سبز, فنیل پروپانوئید, کیفیت بذر, متابولیت های ثانویه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.