بررسی کارایی قارچ کش های مختلف و تعیین بهترین زمان های سمپاشی در کنترل بیماری لکه طاووسی زیتون در منطقه طارم استان زنجان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ARPP-11-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 659
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شمس اله نجفی

گروه حشره شناسی و بیماری های گیاهی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران. مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، زنجان، ایران.

حسین صارمی

گروه گیاهپزشکی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.

حسین جعفری

موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

حشمت اله امینیان

گروه حشره شناسی و بیماری های گیاهی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران.

چکیده

چکیده                                                         بیماری لکه طاووسی زیتون ناشی از قارچ Fusicladium oleagineum  مهمترین بیماری قارچی درختان زیتون در جهان است که در مناطق با شدت بالای آلودگی، استفاده از قارچ کش­ ها برای کنترل خسارت آن اجتناب ناپذیر است. این تحقیق به منظور ارزیابی کارایی چند قارچ کش مختلف و تعیین بهترین زمان­های سمپاشی برای کنترل شیمیایی این بیماری در منطقه طارم استان زنجان در طی دو سال انجام شد. در سال اول کارائی سه قارچ­ کش شناخته شده گروه استروبیلورین­ (استروبی، فلینت و ناتیوو) در مقایسه با سه قارچ کش­ مسی (بردوفیکس، اکسی کلرور مس و نوردوکس) در سه تیمار زمانی ۱۵ آبان، ۱۵ اسفند و ۱۵ فروردین در قالب آزمایش فاکتوریل مورد بررسی قرار گرفت. در سال دوم کارائی چهار قارچ کش ناتیوو، تیوفانات متیل، مانکوزب و نوردوکس با چهار مرتبه سمپاشی در تاریخ ­های ۱۵ آبان، ۱۵ آذر، ۱۵ اسفند و ۱۵ فروردین، در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی بررسی شد. نتایج این تحقیق نشان داد که قارچ کش­ های استروبیلورینی مورد بررسی از کارائی لازم برای کنترل خسارت بیماری لکه طاووسی در شرایط آلودگی شدید (بالای ۷۰%) برخوردار هستند. در مقابل قارچ کش ­های مسی نتایج امیدبخشی نداشتند. قارچ کش ناتیوو در سال اول با ۶۱ درصد و در سال دوم با ۶۳ درصد کاهش وقوع بیماری نسبت به شاهد در کنترل بیماری بهترین عملکرد را داشت. سمپاشی­ آبان ماه بیشترین تاثیر و سمپاشی فروردین ماه کمترین تاثیر را در کاهش خسارت این بیماری داشت. با این وجود، حداقل سه مرتبه سمپاشی برای کنترل قابل قبول خسارت این بیماری لازم است.

کلیدواژه ها

کلمات کلیدی: قارچ کش های استروبیلورینی, قارچ کش های مسی, لکه برگی, مدیریت, Venturia oleaginea

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.