تاثیر میزان رطوبت، بستر کشت و مکمل های غذایی روی کنیدی زایی و زهرآگینی قارچ Beauveria bassiana علیه سفیدبالک گلخانه Trialeurodes vaporariorum

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ARPP-11-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 282
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعیده جاور

موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

شهرام فرخی

موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

شهرام نعیمی

موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

مریم کلانتری جوشانی

موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

چکیده

چکیدهارزیابی تاثیر بستر­های کشت ارزان قیمت روی میزان کنیدی­ زایی و بیمارگری قارچ بیمارگر حشرات، برای تولید انبوه با صرفه اقتصادی الزامی است. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر میزان رطوبت، نوع بستر کشت و مکمل­ های غذایی روی کنیدی زایی و زهرآگینی قارچ Beauveria bassiana علیه آفت سفیدبالک گلخانه بود. در ابتدا نیاز آبی جدایه A۱-۱ از قارچ B. bassiana برای تولید انبوه روی سبوس گندم، سبوس برنج، سبوس ذرت، شلتوک برنج، جو پرک و بقایای جو مصرف شده در انسکتاریوم در نسبت­های  ۵/۱:۰، ۱:۱ و ۵/۱:۱ (آب مقطر: بستر کشت) بررسی شد. سپس تاثیر مکمل­ های غذایی آب پنیر و ملاس چغندرقند روی میزان کنیدیزایی این قارچ ارزیابی گردید. همچنین زهرآگینی کنیدیوم ­های برداشت شده از بسترهای مختلف روی پوره­های سفید­بالک گلخانه در آزمایشگاه و گلخانه­ بررسی شد. سبوس گندم و سبوس برنج با نسبت آبی ۵/۱:۰ (آب مقطر: بستر کشت) با میانگین تولید کنیدیوم به ترتیب ۱۰۱۰ × ۳/۵ و ۱۰۱۰ × ۱/۵ کنیدیوم در هر گرم از بستر کشت، بیشترین میزان تولید کنیدیوم را داشتند. در آزمایش تاثیر مکمل های غذایی، به غیر از بستر جو­پرک، افزودن آب پنیر موجب افزایش میزان تولید کنیدیوم در بسترهای مختلف گردید. در زیست سنجی آزمایشگاهی، کلیه تیمارها بین ۸۰ تا ۸۷ درصد تلفات نشان دادند اما در زیست­ سنجی گلخانه ­ای، کنیدیوم تولید شده روی سبوس برنج، سبوس ذرت و سبوس گندم به ترتیب با ۸۷/۱ ± ۵۶، ۵۴/۲ ± ۵۲ و ۹۱/۲ ± ۴۹ درصد مرگ و میر بالاترین میزان تلفات را ایجاد کردند. براساس نتایج این پژوهش سبوس برنج، سبوس ذرت و سبوس گندم به عنوان بسترهای مناسب برای این جدایه قارچی معرفی می شوند.

کلیدواژه ها

کلمات کلیدی: آفت­ کش زیستی, بستر جامد, تولید انبوه, زیست سنجی, کنترل زیستی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.