تاثیر تمرینات منتخب ثبات دهنده مرکزی بر درد و ناتوانی عملکردی بیماران مبتلا به کمردرد مزمن غیر اختصاصی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله پژوهش در علوم توانبخشی، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JRRS-10-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل صفدری

کارشناس ارشد آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

خلیل خیامباشی

دانشیار طب ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

غلامعلی قاسمی

استادیار حرکات اصلاحی و آسیب شناسی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

علیرضا فلاح

کارشناس ارشد آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

ابراهیم سخاوت

کارشناس ارشد آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

مقدمه: کمردرد یا درد ستون فقرات شایع­ترین عارضه عضلانی-استخوانی است. روش­های متعددی برای درمان کمردرد وجود دارد ولی دستیابی به روشی مختصر، ساده و فشرده نیاز امروز جوامع صنعتی است. هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر شش هفته تمرینات منتخب ثبات­دهنده مرکزی بر درد و ناتوانی عملکردی بیماران مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی بود. مواد و روش­ها: بیست بیمار مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی (۱۰ زن و ۱۰ مرد) با میانگین سنی۴/۳ ± ۵۵/۲۴ سال، میانگین قد ۶/۹ ± ۱۵/۱۶۴ و میانگین وزن۰۴/۵ ± ۲۵/۶۵  به مدت شش هفته برنامه تمرینی منتخب ثبات­دهنده را زیر­نظر فیزیوتراپیست انجام دادند. میزان درد با استفاده از مقیاس دیداری درد (VAS) و میزان ناتوانی عملکردی با استفاده از Oswestry Disability Index قبل و پس از شش هفته مداخله تمرینی اندازه­گیری شد. نرمال بودن داده­ها با استفاده از  Shapiro–Wilk Testو میزان تغییرات درون­گروهی با استفاده از Dependent t-test محاسبه شد (۰۵/۰p< ). همچنین تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از نرم­افزار SPSS۲۱ انجام شد. یافته­ها: نتایج نشان­دهنده کاهش معنی­دار در میزان درد، از ۱۳/۲ ±۱۲/۷ به ۶۷/۲ ± ۷۵/۳ در بیماران مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی پس از شش هفته تمرین ثبات­دهنده منتخب بود (۰۰/۰ =p). همچنین نتایج بدست آمده از ODI نشان­دهنده بهبودی معنی­دار در میزان ناتوانی عملکردی پس از انجام شش هفته مداخله تمرینی بود و از ۴۲/۱۵ ± ۸/۴۰ در پیش آزمون به ۵۲/۱۴ ±۳/۲۳ در پس­آزمون کاهش یافت (۰۰/۰ =p ). نتیجه­گیری: با توجه به نتایج تحقیق حاضر، تمرینات منتخب ثبات­دهنده با کاهش زمان هر جلسه تمرینی می­تواند در توانبخشی بیماران مبتلا به کمردرد مزمن نقش به سزایی داشته باشد و باعث استفاده مداوم از آن­ها در طول زندگی شود، لذا می­توان از این پروتکل به عنوان جایگزینی برای تمرینات پرحجم و زمان­بر استفاده کرد. کلید واژه­ها: تمرینات منتخب ثبات­دهنده مرکزی، کمردرد مزمن غیراختصاصی، ناتوانی عملکردی، درد

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.