مقایسه تاثیر دو روش تمرین درمانی و خود درمانی از طریق "کتاب کمر"بر بیماران مبتلا به کمردرد مزمن

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله پژوهش در علوم توانبخشی، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JRRS-7-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 129
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه نوری

کارشناس ارشد تربیت بدنی دانشگاه اصفهان

غلامعلی قاسمی

استادیار دانشکده تربیت بدنی دانشگاه اصفهان

عبدالکریم کریمی

استادیار دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

حمید صالحی

استادیار دانشکده تربیت بدنی دانشگاه اصفهان

خلیل خیام باشی

دانشیار دانشکده تربیت بدنی دانشگاه اصفهان

سمیه علی زمانی

عضو هیئت علمی دانشگاه شیخ بهایی اصفهان

چکیده

مقدمه: با توجه به تنوع شیوه های درمانی برای کمردرد ، هنوز توافق نظر درباره ی موثرترین روش درمانی وجود ندارد. هدف از انجام این پژوهش، مقایسه برنامه تمرینی منتخب و درمان با نگرش خود درمانی با استفاده از کتابی نوین در درمان کمردرد با عنوان"کتاب کمر"[۱] می باشد.مواد و روش ها: ۲۹ بیمار با تشخیص کمر درد مزمن در این پژوهش شرکت کردند که به صورت تصادفی در دو گروه تمرین درمانی (۱۷بیمار) و خود درمانی بوسیله" کتاب کمر" (۱۲ بیمار) قرار گرفتند. گروه تمرین درمانی با تشخیص پزشک تمرینات منتخب فلکسوری، اکتنسوری و تمرینات ثبات کمر را دریافت کردند و گروه خود درمانی ملزم به خواندن "کتاب کمر" و رعایت مفاد آن گردیدند. طول مدت درمان برای هر دو گروه ۶ هفته در نظر گرفته شد. میزان درد و ناتوانی به ترتیب بوسیله  شاخص بصری درد وس[۲] و پرسشنامه ناتوانی عملکردی اوسوستری[۳] ارزیابی شد. یافته ها با استفاده از آزمون تی زوجی و تی مستقل در سطح معناداری  ۰۵/۰ تحلیل شد.نتایج: نتایج این مطالعه نشان داد که تمرین درمانی باعث کاهش معنادار در میزان درد )۰۰۱/۰ (p< وبهبود ناتوانی)۰۰۱/۰= (p  بیماران گروه تمرین شده است در حالیکه گروه " کتاب کمر" در دو متغیر درد و ناتوانی بهبود معناداری را نسبت به قبل از دوره درمان نشان ندادند) ۰۵/۰ (p> . همچنین مقایسه بین دو گروه برای متغیرهای درد و ناتوانی تفاوت معناداری را از نظر آماری با یکدیگر نشان دادند.بحث: تمرین درمانی روشی موثر در درمان کمردرد مزمن می­باشد. همچنین نتایج تحقیق نشان داد که تمرین درمانی بیش از خوددرمانی به وسیله "کتاب کمر" در درمان کمردرد مزمن تاثیر دارد. از این رو به نظر می­رسد تمرین درمانی به این شکل بتواند روشی موثر در درمان کمردرد مزمن به شمار رود.کلید واژه: کمردرد مزمن، تمرین درمانی، کتاب کمر.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.