اثر تصویرسازی ذهنی و تمرین بدنی بر تعادل ایستای بیماران مالتیپل اسکلروزیس

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله پژوهش در علوم توانبخشی، دوره: 10، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_JRRS-10-7_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 109
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرزاد خارستانی

MSc, Department of Motor Behavior, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran

احمد قطبی ورزنه

Faculty Member, Department of Motor Behavior, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran

مجتبی اسمعیلی آبدر

MSc, Department of Motor Behavior, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran

چکیده

مقدمه: تصویرسازی­ذهنی از عوامل روانی تاثیرگذار در بهبود مهارت­های حرکتی می­باشد.هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تصویرسازی ­ذهنی و تمرین­ بدنی بر تعادل ایستای بیماران MS بود.     مواد و روش ها: مطالعه حاضر نیمه تجربی و جامعه آماری شامل همه بیماران مرد MS شهر اهواز در سال ۱۳۹۱ بود(۳۰۰ نفر).برای نمونه گیری پرسشنامه تصویرسازی بینایی و حسی-حرکتی (KVIQ) در بین جامعه مورد نظر از بین جامعه مورد نظر۳۳ نفر با توانایی تصویرسازی یکسان و دارای اختلال متوسط در مقیاس گسترش یافته ناتوانی بیماری (EDSS) انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه تصویرسازی­ذهنی-تمرین­بدنی(ترکیبی)(۱۱نفر)، تصویرسازی­ذهنی(۱۱نفر) و تمرین­بدنی(۱۱نفر به عنوان گروه کنترل) قرار گرفتند.آزمون رومبرگ تعدیل یافته(MRBT) برای ارزیابی تعادل ایستا در پیش­آزمون، پس­آزمون و آزمون یادداری استفاده شد. برنامه تمرینی، ۳ جلسه در هفته به مدت ۶ هفته صورت گرفت. آزمون یادداری ۲ هفته پس از آخرین جلسه تمرینی گرفته شد.     نتایج: بعد از بررسی نرمال بودن داده­ها و برابری واریانس­ها، داده­ها به روش آماری تحلیل واریانس یکراهه با اندازه­گیری تکراری، تحلیل واریانس یکراهه و آزمون تعقیبی توکی تحلیل شد. نتایج این مطالعه نشان داد که بین گروه­های مختلف تصویرسازی بعد از ۱۸ جلسه مداخله در مرحله پس آزمون (۰۱/۰=P-value) و یادداری (۰۰۱/۰=P-value) تفاوت معنی­داری وجود دارد و در هر دو مرحله گروه ترکیبی در مقایسه با گروه­های تصویرسازی ذهنی و گروه کنترل اجرای بهتری داشتند.    بحث: باتوجه به نتایج تحقیق، تصویرسازی­ذهنی را می­توان به عنوان یک روش کاربردی برای عملکرد بهتر تعادل ایستای افراد مالتیپل اسکلروزیس محسوب نمود.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.