ارزیابی عملکرد لرزه ای ساختمانهای فولادی و بتنی خسارت دیده در زلزله 1382 بم

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله
  • کد COI اختصاصی: SEE05_225
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2041
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نقدعلی حسین زاده

استادیار پژوهشکده سازه، پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی ز

چکیده

زمین لرزه روز جمعه 5 دیماه 1382 26 (26th Dec. 2003) با بزرگی ??6.5 باعث ویرانی بیش از 80 درصد انواع ساختمانها و بناهای موجود در شهرستان بم و مناطق اطراف گردید. حداکثر شتاب افقی و قائم این زلزله به ترتیب0.98g , 0.76g می باشد که در حدود 5 کیلومتری مرکز زلزله ثبت شده است. ارگ تاریخی بم به عنوان بزرگترین بنای خشتی جهان و با قدمت 2000 ساله نیز در این زلزله مصون نمانده و با خسارات کلی مواجه گشت. در این مقاله دو ساختمان نمونه بتنی و دو ساختمان نمونه فولادی به عنوان نماینده ساختمانهای مهندسی ساز و خسارت دیده در این زلزله انتخاب شده و عملکرد لرزه ای آنها تحت اثر زلزله بم مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است. مشخصات هندسی و مکانیکی این ساختمانها بر اساس برداشتهای محلی بلافاصله بعد از وقوع زلزله تعیین شده است. این مشخصات برای مدلسازی وتحلیل غیر خطی ساختمانهای منتخب جهت ارزیابی ایمنی لرزه ای آنها مورد نیاز است. عملکرد نسبتا خوب ساختمانهای بتنی مسلح در مقایسه با انهدام کلی ساختمانهای فولادی یکی از مهمترین یافته های این تحقیق به شمار می رود. این مطالعه نشان می دهد که ضعف اتصالات جوشی در بادبندها باعث ناتوانی سیستم لرزه بر جهت تامین رفتار شکل پذیر گشته و در نتِیجه هدف آیین نامه مبنی بر اِیمنی جانی تامین نشده است در صورتی که ساختمانهای بتنی از شکل پذیری نسبی برخوردار بوده و باعث تلفات جانی نشده اند. به طور کلی می توان گفت که عدم رعایت ضوابط آیین نامه ای عامل اساسی خسارات و تلفات ناشی از این زلزله بوده است و نه شدت زلزله.

کلیدواژه ها

آسیب پذیری لرزه ای، ارزیابی میدانی، ساختمانهای بتنی ، ساختمانهای فولادی، زلزله بم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.