مقایسه یادگیری ضمنی توالی حرکتی در کودکان با و بدون اختلال هماهنگی رشدی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله پژوهش در علوم توانبخشی، دوره: 12، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_JRRS-12-6_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 274
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید کاوس صالحی

PhD in Motor Behavior, Department of Motor Behavior, School of Physical Education and Sport Sciences, University of Tehran, Tehran, Iran

محمود شیخ

Associate Professor, Department of Motor Behavior, School of Physical Education and Sport Sciences, University of Tehran, Tehran, Iran

ناصر نقدی

Professor, Department of Physiology-Neurology, Pasteur Institute of Iran, Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: تحقیق حاضر با هدف بررسی یادگیری توالی حرکتی ضمنی در کودکان با و بدون اختلال رشدی انجام شد.مواد و روش ها: جهت مقایسه یادگیری حرکتی- ضمنی، نرم افزار کامپیوتری تحت عنوان زمان واکنش متوالی (SRT یا Serial reaction time) در محیط برنامه نویسی C++ طراحی و مورد استفاده قرار گرفت. در تحقیق حاضر ۲۴ کودک مشارکت داشتند که به دو گروه با (۱۲ نفر) و بدون اختلال هماهنگی رشدی (۱۲ نفر) تقسیم شدند و طی دو روز به فاصله ۲۴ ساعت، ۱۰ بلوک حرکتی را تمرین کردند. در ابتدای آزمون به یاد گیرنده ها در مورد ترتیب ظهور محرک ها هیچ گونه توضیحی داده نشد و یادگیری حرکتی آن ها به صورت ضمنی اتفاق می افتاد. داده ها بااستفاده از آزمون های آماری t مستقل و ANOVA تجزیه و تحلیل شد.یافته ها: گروه کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی، در مولفه سرعت و دقت یادگیری توالی حرکتی ضمنی تفاوت معنی داری با گروه همتایان سالم نداشتند (۲۳۵/۰ = P، ۰۷۲/۰ = P). با این حال، اثرات بین آزمودنی ها در طول بلوک های تکلیف توالی حرکتی مرحله اکتساب نشان دهنده تفاوت بین کودکان با و بدون اختلال رشدی در هر دو متغیر سرعت و دقت بود (۰۰۱/۰ > P).نتیجه‎گیری: به نظر می رسد که اگرچه کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی مشکلاتی در اکتساب و یادگیری مهارت های حرکتی روزمره دارند، اما توالی حرکتی ضمنی در آن ها بی نقص است. از این رو، در روند آموزش و توانبخشی کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی می توان از مزایای یادگیری ضمنی بهره برد.

کلیدواژه ها

Developmental coordination disorder (DCD), Implicit learning, Motor learning, Motor sequence

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.