اولویت بندی معیارهای موثر در کاهش پایداری اکوسیستم های زراعی استان آذربایجان غربی با تکنیک دلفی فازی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 29، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-29-4_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 126
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سکینه عبدی

دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز، ایران

طوبی عابدی

پژوهشکده محیط زیست جهاددانشگاهی، ایران

رویا عابدی

دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز، ایران

چکیده

با توجه به اهمیت امنیت غذایی برای جمعیت رو به رشد کشور و نیاز به پایداری اکوسیستم­های زراعی، هدف از تحقیق اولویت­بندی شاخص­های اکولوژیکی، اجتماعی و اقتصادی موثر در پایداری تولیدات زراعی می­باشد. معیارهای اکولوژیکی با ۶ زیرمعیار، اجتماعی با ۷ زیرمعیار و اقتصادی با ۵ زیرمعیار مورد بررسی قرار گرفتند. داده­های مورد نیاز با بهره­گیری از نظرات گروهی از اساتید، محققان و کارشناسان ارشد زراعت استان آذربایجان­غربی و از طریق تکمیل پرسشنامه در سال ۱۳۹۷ جمع­آوری شد. با استفاده از تکنیک دلفی فازی، ارزش وزنی معیارها و زیرمعیارها تعیین شد. نتایج حاکی از آن بود که زیرمعیار محدودیت منابع آبی با وزن نسبی ۲۲/۰ و زیرمعیار عدم استفاده از نتایج تحقیقات علمی محققان در بخش کشاورزی توسط کشاورزان با وزن نسبی ۲۵/۰ به ترتیب بیشترین اهمیت را در بین معیارهای اکولوژیکی و اجتماعی داشت. در بین معیارهای اکولوژیکی، اقتصادی و اجتماعی، معیار اقتصادی دارای بیشترین تاثیر در کاهش پایداری تولیدات زراعی استان بود که در این بین زیرمعیار هزینه تولید بالا و درآمد پایین کشاورزان با وزن نسبی ۲۷/۰ بیشترین اهمیت را داشت. بنابراین مشکل تولید پایدار در این استان، کمبود آب آبیاری و به تبع آن درآمد پایین کشاورزان است و با توجه به اینکه دسترسی کشاورزان به منابع علمی و نتایج حاصل از تحقیقات محققان مشکل است، بنابراین به نظر می­رسد ارائه الگوهای مناسب کشت و استفاده از سیستم­های مدرن آبیاری، آیش­گذاری زمین­ها به منظور ذخیره آب، برگزاری کلاس­های ترویجی و آموزشی جهت بهبود کیفیت در مراحل مختلف تولید، برداشت و فرآوری محصولات برای کشاورزان می­تواند راه­گشا باشد.

کلیدواژه ها

اجتماعی, اقتصادی, اکولوژیک, پایداری, دلفی فازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.