بررسی اثر کمپوست تراشه های چوب و اسید هیومیک بر رشد، گل دهی و عمر گلجایی دو رگ لیلیوم (Longiflorum × Asiatic) رقم نشویل

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 30، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-30-3_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 172
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه رحمانی

گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

مهناز کریمی

گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

حسین مرادی

گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

چکیده اهداف: مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر بستر کشت و اسید هیومیک بر رشد، گل دهی و عمر گلجایی لیلیوم انجام گرفت.   مواد و روش­ها: آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار انجام شد. فاکتور اول کمپوست تراشه چوب (صفر، ۲۵، ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ درصد)، فاکتور دوم اسید هیومیک در سه سطح صفر، ۲۵۰، ۵۰۰ میلی گرم بر لیتر و تیمار شاهد ترکیب پیت ماس+ پرلیت (به نسبت ۲ به ۱ حجمی) بود.    یافته­ها: با توجه به نتایج به دست آمده اثر بستر کشت، اسید هیومیک و برهمکنش آن ها بر ارتفاع ساقه معنی دار بود. بلندترین ارتفاع ساقه در بستر شاهد با غلظت­های ۲۵۰ و ۵۰۰ میلی­گرم اسید هیومیک به دست آمد. اثر بستر کشت بر تعداد غنچه تشکیل شده معنی­دار بود. بیش ترین تعداد غنچه در ۲۵% و ۷۵% کمپوست تراشه چوب ثبت شد. بیش ترین و کمترین عمر گلجاییبه ترتیب در بستر ۱۰۰ درصد تراشه چوب با اسید هیومیک ۵۰۰ میلی گرم در لیتر و در بستر شاهد با غلظت صفر میلی گرم در لیتر اسید هیومیک به دست آمد. در ۷۵% کمپوست تراشه چوب و اسید هیومیک ۵۰۰ میلی گرم در لیتر بیش ترین میزان کلسیم برگ حاصل شد. گیاهان کاشته شده در بستر شاهد که با اسید هیومیک ۵۰۰ میلی گرم در لیتر محلول­پاشی شده بودند بیش ترین میزان پتاسیم برگ را داشتند. بیش ترین نیتروژن برگ در کمپوست ۱۰۰% و اسید هیومیک ۵۰۰ میلی گرم در لیتر به دست آمد.   نتیجه­گیری: با توجه به نتایج پژوهش حاضر، کمپوست تراشه چوب واسید هیومیک در بهبود خصوصیات کمی و کیفی گیاه لیلیوم موثر بوده و می­تواند جایگزین پیت ماس باشد.

کلیدواژه ها

بستر کشت, پیت, پرلیت, شاخه بریدنی, نیتروژن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.