عکس العمل گیاه سنبل الطیب به کاربرد کودهای زیستی تحت تنش خشکی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 30، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-30-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 253
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مینا جوان قلیلو

گروه زراعت، ,واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز ، ایران

مهرداد یارنیا

گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد تبریز ، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز ، ایران

عبداله حسن زاده قورت تپه

بخش علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی- سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه

فرهاد فرح وش

گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد تبریز ، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز ، ایران

امیرمحمد دانشیان

دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران

چکیده

اهداف: مطالعه به منظور بررسی اثر ازتوباکتر، آزوسپیریلوم و میکوریزا بر برخی صفات کمی و کیفی گیاه دارویی سنبل الطیب تحت تنش خشکی انجام گردید.   مواد و روش­ها:  آزمایش به صورت اسپیلت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ارومیه، در سال های زراعی ۹۵-۹۴ و۹۶-۹۵ اجرا شد .فاکتورهای آزمایش شامل تنش خشکی در سه سطح آبیاری۶۰، ۹۰، ۱۲۰ میلیمتر تبخیر از سطح تشتک تبخیر کلاس A به عنوان عامل اصلی و تلقیح با کودهای زیستی در هشت سطح شامل: ۱-شاهد (عدم تلقیح)،۲-میکوریزا، ۳-ازتوباکتر، ۴-آزوسپیریلوم، ۵- ترکیب ازتوباکتر و آزوسپیریلوم، ۶- ترکیب ازتوباکتر و میکوریزا، ۷- ترکیب آزوسپریلوم و میکوریزا، ۸- ترکیب ازتوباکتر، میکوریزا و آزوسپیریلوم به عنوان عامل فرعی بودند.   یافته ها: نتایج نشان داد که با افزایش تنش خشکی ارتفاع بوته، وزن خشک اندام هوایی، وزن خشک ریشه، طول ریشه، حجم ریشه، فسفر و پتاسیم ریشه کاهش و درصد اسید والرنیک افزایش یافت. کاربرد کودهای زیستی موجب افزایش کلیه صفات مورد مطالعه، به جز درصد اسید والرنیک شد.   نتیجه گیری: بر اساس نتایج این مطالعه با کاربرد کود های زیستی می توان اثرات تنش خشکی در گیاه سنبل الطیب را تعدیل و در راستای نیل به اهداف کشاورزی پایدار بکار برد.

کلیدواژه ها

ازتوباکتر, آزوسپیریلوم, گیاهان دارویی, محدودیت آبی, میکوریزا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.