اثرات خاک ورزی حفاظتی بر کارایی فنی گندم کاران در شهرستان دزفول

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 31، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-31-1_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 156
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده تنورساز

بخش اقتصاد کشاورزی، دانشگاه شیراز

محمد بخشوده

بخش اقتصاد کشاورزی، دانشگاه شیراز

حسن آزرم

بخش اقتصاد کشاورزی، دانشگاه شیراز

چکیده

اهداف: پژوهش حاضر با هدف تحلیل اثرات پذیرش تکنولوژی خاک­ورزی حفاظتی بر میزان و احتمال وقوع کارایی فنی انجام گردید. مواد و روش­ها: برای دستیابی به هدف تحقیق، از مدل دو مرحله ای هکمن استفاده شد. از داده­های مقطعی در سال زراعی ۹۵- ۱۳۹۴ استفاده شد. داده­ها از طریق تکمیل پرسشنامه از ۱۶۸ تولیدکننده گندم به روش نمونه گیری تصادفی خوشه­ای چند­ مرحله­ای در شهرستان دزفول جمع­آوری شد. یافته­ها: نتایج تحلیل مالی نشان داد که خاک­ورزی حفاظتی در مقایسه با روش خاک­ورزی مرسوم عملکرد و سود ناخالص در هر هکتار را به ترتیب ۲۲/۲۰ و ۴۴/۲۱ درصد افزایش می­دهد. میانگین کارایی فنی در بین زارعین مورد بررسی نیز ۷۸/۰ است. همچنین، نتایج نشان داد از نظر تکنولوژی تولید و مدیریت، اختلاف کارایی فنی میان کارآمدترین و ناکارآمدترین تولیدکننده ۴۳/۰ است. علاوه بر این، متغیرهای پذیرش تکنولوژی خاک­ورزی حفاظتی، نسبت موجودی ماشین­های مخصوص کشت حفاظتی در هر روستا، سابقه کشاورزی، میزان آب مصرفی و سطح تحصیلات اثر مثبت و متغیرهای نیروی کار و فاصله از روستا اثر منفی و معنی­داری بر کارایی فنی گندمکاران دارند. متغیر پذیرش تکنولوژی خاک­ورزی حفاظتی با اثر نهایی ۴۸/۰ واحدی نیز بیشترین اثر را بر افزایش کارایی فنی دارد. همچنین به طور میانگین کارایی فنی تولیدکنندگانی که اقدام به استفاده از تکنولوژی­های خاک­ورزی حفاظتی کرده­اند به میزان ۳۵/۰ از سایر واحدها بزرگ تر است. نتیجه­گیری: با افزایش استفاده از تکنولوژی خاک­ورزی حفاظتی و فراهم آوردن ماشین­های مخصوص این نوع تکنولوژی، احتمال افزایش کارایی فنی تولید گندم وجود دارد. با توجه به اقتصادی­تر بودن کشت به روش خاک ورزی حفاظتی نسبت به خاک­ورزی مرسوم و وجود رابطه مثبت و معنی­دار بین متغیر پذیرش تکنولوژی خاک ورزی حفاظتی و کارایی فنی تولید گندم، می توان با افزایش اطلاعات و آگاهی کشاورزان نسبت به مزایای کشت خاکورزی حفاظتی و اعطای تسهیلات به کشاورزان برای پذیرش این تکنولوژی، کشاورزان را به سمت استفاده از تکنولوژی های خاک­ورزی حفاظتی ترغیب نمود.

کلیدواژه ها

الگوی دو مرحله ای هکمن, خاک­ورزی حفاظتی, شهرستان دزفول, کارایی فنی, گندم­کاران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.