اثر تداخل علف های هرز بر عملکرد، ارزش غذایی و برخی خصوصیات مورفولوژیکی یونجه (Medicago sativa L.)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 31، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-31-3_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 163
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد رئوفی

گروه علوم کشاورزی، دانشگاه فنی و حرفه ای، تهران، ایران

سمیه گیتی

عضو باشگاه پژوهشگران و نخبگان جوان دانشگاه آزاد اسلامی

چکیده

چکیدههدف: این پژوهش به منظور بررسی اثر تداخل و عدم تداخل علف­های هرز در تراکم­های مختلف ساقه یونجه بر عملکرد، ارزش غذایی و برخی خصوصیات مورفولوژیکی گیاه علوفه­ای یونجه انجام گردید. مواد و روش­ها: آزمایش به صورت فاکتوریل و بر پایه طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در دو چین، طی سالهای زراعی ۱۳۹۷ الی ۱۳۹۸ به اجرا درآمد. عوامل آزمایش شامل تداخل و عدم تداخل علف­های هرز در دو سطح (وجین دستی علف­های هرز و عدم وجین دستی) و تراکم در چهار سطح (۲۰، ۴۰، ۶۰ و ۸۰ ساقه در متر مربع) بودند. یافته­ها: طیف علف­های هرز شناسایی شده در مزرعه شامل گلرنگ وحشی، گل­گندم، شاخ­برسر، پیچک صحرایی، سس، مرغ، خاکشیر ایرانی، فرفیون، جوپیازدار، جوموشک، گاوچاق کن، ترشک، مریم گلی، خاکشیر تلخ، قیاق، گل قاصد، شنگ و جغجغک بودند. نتایج در هر دوچین در سال سوم یونجه مستقر، نشان داد که وجود علف­های هرز سبب کاهش کمی و کیفی گیاه علوفه­ای یونجه شد. نتیجه­گیری: گیاه یونجه در چین دوم از رشد مطلوب تری نسبت به چین اول برخوردار بود، به طوری که این گیاه بیشترین عملکرد تر و خشک را در چین دوم تولید نمود، لکن عدم تداخل علفهای هرز، سبب افزایش میزان خصوصیات برتر مورفولوژیکی یونجه نظیر عملکرد تر و خشک، ارتفاع گیاه، تعداد برگ در بوته، تعداد گره در ساقه اصلی گیاه، مساحت برگ و درصد پوشش و نیز افزایش ارزش غذایی یونجه از لحاظ عناصر غذایی، پروتئین و فاکتورهایی نظیر ADF، Ash ،CF، NDF گردید.

کلیدواژه ها

علف های هرز, تداخل, یونجه, خصوصیات مورفولوژیک, ارزش غذایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.