اثر کشت مخلوط گندم زمستانه با ماشک و شبدر بر جمعیت علف های هرز تحت سیستم های مختلف شخم

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 32، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-32-2_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 161
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اخلاص امینی

دانشجوی دکتری زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام

علیرضا تاب

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

امانول رادیستی

استادیار گروه علوم شیمیایی و دارویی، دانشگاه فرارا، فرارا، ایتالیا

چکیده

اهداف: مشکلات زیست محیطی ناشی از کاربرد بی رویه علفکش ها و مقاومت علف های هرز به آن ها، لزوم توسعه راهکارهای زراعی به عنوان یک روش ایمن تر و کم هزینه تر برای مدیریت علف های هرز را از الویت های کشاورزی پایدار قرار داده است. این مطالعه به منظور بررسی اثر کشت مخلوط گندم با شبدر ایرانی و ماشک گل خوشه ای بر جمعیت و تنوع علف های هرز تحت سامانه های مختلف خاک ورزی انجام گرفت.مواد و روش ها: آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ایلام طی دو سال زراعی ۹۸-۱۳۹۷ و ۹۹-۱۳۹۸ انجام گرفت. خاک ورزی به عنوان عامل اصلی در سه سطح (خاک ورزی متداول، خاک ورزی حداقل و بی خاک ورزی) و الگوهای مختلف کشت شامل کشت خالص گندم، کشت خالص شبدر، کشت خالص ماشک، کشت مخلوط افزایشی ۱۰۰ درصد گندم+ ۵۰ درصد شبدر، کشت مخلوط افزایشی ۱۰۰ درصد گندم+ ۵۰ درصد ماشک و شاهد (بدون کشت) به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج: کاهش تراکم بوته علف های هرز در الگوی کاشت گندم+ ماشک و گندم+ شبدر تحت بی خاک ورزی نسبت به تیمار شاهد به ترتیب ۷۲/۸۰ و ۹۹/۶۵ درصد و در خاک ورزی حداقل ۶۰/۹۱ و ۷۱/۷۷ درصد و در خاک ورزی متداول ۰۴/۸۰ و ۸۳/۷۰ درصد بود. کمترین شاخص تنوع شانون-وینر، شاخص تنوع بریلویین، شاخص یکنواختی و غنای گونه ای مارگالف و بیشترین شاخص غالبیت سیمپسون در سامانه بی خاک ورزی مشاهده شد. نتیجه گیری: کشت مخلوط ماشک با گندم در سامانه های خاک ورزی حفاظتی و متداول توانست علف های هرز را تا سطح مناسبی کاهش دهد و این راهکار می تواند به عنوان روشی موثر در راستای کشاورزی پایدار مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

الگوی کشت, خاک ورزی حفاظتی, شاخص تنوع, شبدر, ماشک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.