ارزیابی قابلیت اراضی حوضه ی رودخانه ی شور (شهرستان قروه) برای توسعه ی مناطق شهری با استفاده از مدل های فازی و ANP

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله هیدروژیومورفولوژی، دوره: 4، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_HYD-4-12_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 213
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی یمانی

دانشگاه تهران

ابوالقاسم گورابی

استادیار ژئومورفولوژی، دانشگاه تهران

شیرین محمدخان

استادیارگروه جغرافیای طبیعی، دانشگاه تهران.

حمید گنجائیان

کارشناس ارشد هیدروژئومورفولوژی، دانشگاه تهران

چکیده

چکیده رشد جمعیت و به تبع آن رشد مراکز مسکونی، صنعتی و غیره سبب گسترش نامتوازن مناطق مسکونی و پیشروی به سمت مناطق نامساعد شده است. شهرستان قروه از جمله شهرستان­هایی است که به دلیل رشد چشمگیر جمعیت در سال­های اخیر گسترش زیادی داشته است، که بسیاری از آن­ها بدون توجه به مسائل هیدروژئومورفولوژیکی صورت گرفته است. بنابراین هدف اصلی این پزوهش شناسایی مناطق مستعد حوضه­ی رودخانه­ی شور جهت اهداف توسعه­ی شهری می­باشد. این تحقیق مبتنی بر روش­های میدانی کتابخانه­ای و نرم­افزاری می­باشد. در این تحقیق به منظور ارزیابی و پهنه­بندی مناطق مساعد برای توسعه­ی شهری شهرستان قروه از ۸ عامل، لیتولوژی، گسل، شیب، جهت­شیب، ارتفاع، فاصله از رودخانه، پوشش­گیاهی و کاربری اراضی استفاده شده است. روش کار به­گونه­ای است که پس از تهیه­ی لایه­های اطلاعاتی، ضرایب و تعیین ارزش آن­ها با استفاده از مدل ANP برآورد شده است. سپس در محیط GIS نقشه­های همپوشانی تهیه و یکسان­سازی عوامل و تهیه­ی نقشه­ی فازی با استفاده از گامای فازی انجام شده است. در پایان منطقه­ی مورد مطالعه از نظر مساعد بودن به منظور اهداف توسعه­ی شهری به پنج منطقه تقسیم شده است. نتایج حاصل بیانگر آن است که مناطق مرکزی و حاشیه­ی نزدیک رودخانه­ی اصلی و محدوده­ی ­اطراف شهر قروه، به دلیل دسترسی به رودخانه­ی اصلی، تغییرپذیر بودن نوع کاربری اراضی موجود در منطقه، ارتفاع پایین و نداشتن شیب زیاد، دارای بالاترین امتیاز جهت اهداف توسعه­ی شهری هستند.

کلیدواژه ها

هیدروژئومورفولوژی, توسعه ی شهری, مدل فازی, مدل ANP, شهرستان قروه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.