مدل سازی حرکات توده ای با روش های داده کاوی در جنوب شرق نیشابور، استان خراسان رضوی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله هیدروژیومورفولوژی، دوره: 6، شماره: 19
  • کد COI اختصاصی: JR_HYD-6-19_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 136
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهسا آریاپور

دانش آموخته ی کارشناسی ارشد آبخیزداری، دانشکده ی کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران

مهدی بشیری

استادیار گروه مهندسی طبیعت و گیاهان دارویی، دانشکده ی کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران (نویسنده ی مسئول).

علی گل کاریان

استادیار گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده ی منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

حرکات توده­ای با توجه به ماهیت، تنوع­ و خطراتی که دارند، همواره مورد توجه پژوهشگران علوم مختلف بوده­اند. مطالعات گسترده­ای در زمینه ­ی شناخت عوامل موثر، پهنه­ بندی و مدل­ سازی این فرآیند صورت گرفته است، اما در زمینه­ ی کاربرد الگوریتم­ های داده­ کاوی مطالعات محدودی انجام شده است. لذا در این پژوهش با هدف استفاده از علم داده­ کاوی، ­زمین­ لغزش­ های جنوب­ شرق شهرستان نیشابور بررسی و نقشه­ ی ­پهنه­ بندی خطر با روش­ های آماری دو متغیره شامل ارزش اطلاعات و تراکم سطح تهیه شد. ۱۵ لایه اطلاعاتی شامل ارتفاع از سطح دریا، شیب اراضی، جهت شیب، اقلیم، کاربری اراضی، خاک­ شناسی، پوشش گیاهی، زمین­ شناسی، میزان تبخیر، دما، بارش، تیپ اراضی، فاصله از جاده، فاصله از گسل و فاصله از آبراهه در محیط ArcGIS رقومی و با استفاده از الگوریتم­ های داده­ کاوی در نرم­ ا فزار R، بهترین الگوریتم و عوامل موثر شناسایی و معرفی شدند. برطبق نتایج این تحقیق، متغیرهای زمین­ شناسی، آب­ وهوا، جهت شیب، فاصله از جاده، ارتفاع، خاک­ شناسی و تیپ اراضی به­ عنوان مهم­ترین عوامل وقوع زمین­ لغزش در نظر گرفته شد. همچنین نتایج حاکی از برتری الگوریتم جنگل تصادفی با دقت ۹۲% بود. نتایج ارزیابی نقشه­ ی پهنه­ بندی نشان داد به ­ترتیب ۴۵/۴۵% و ۵۱/۵۱% از حرکات توده­ ای مرحله ارزیابی، در پهنه با خطر زیاد و خیلی­ زیاد قرار گرفته است و مابقی در پهنه­ های با خطر کمتر واقع شده­ اند. بنابراین نتایج بیانگر دقت مناسب مدل­ سازی است، اما در مقایسه­ ی دو روش آماری، روش تراکم سطح نسبت به روش ارزش اطلاعات برای منطقه­ ی مورد مطالعه مناسب­ تر معرفی شد.

کلیدواژه ها

خطرات طبیعی, زمین لغزش, ارزش اطلاعات, تراکم سطح, داده کاوی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.