شناسایی مناطق مستعد وقوع زمین لغزش در حوضه ی سرپل ذهاب

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله هیدروژیومورفولوژی، دوره: 6، شماره: 20
  • کد COI اختصاصی: JR_HYD-6-20_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 186
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید اسدالله حجازی

دانشیار گروه ژئومورفولوژی، دانشکده ی برنامه ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

زهرا زنگنه تبار

دانشجوی دکتری ژئومورفولوژی، دانشکده ی برنامه ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

زهرا زمانی

کارشناس ارشد ژئومورفولوژی، دانشکده ی برنامه ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

زمین لغزش­ها به عنوان یکی از مخاطرات ژئومورفولوژی محسوب می­شوند که می­توانند با خسارات زیادی همراه باشند. این مخاطره همزمان با دست کاری انسان درسیستم های طبیعی در دهه های اخیر شتاب فزاینده ای داشته است. اهمیت زمین لغزش­ها سبب شده است تا در این تحقیق به شناسایی مناطق مستعد وقوع زمین لغزش در حوضه­ی سرپل­ذهاب پرداخته شود. در این تحقیق به منظور دستیابی به اهداف مورد نظر از سه مدل منطق فازی، OWA و  WLCبرای پهنه­بندی و همچنین از مدل تحلیل سلسله مراتبی برای وزن­دهی به لایه­ها استفاده شده است. روش کار به این صورت است که ابتدا لایه­های اطلاعاتی تهیه و بر اساس نظر کارشناسان و با استفاده از مدل AHP وزن­دهی شده است و سپس وزن بدست آمده بر روی لایه­های اطلاعاتی اعمال شده است و در نهایت لایه­های اطلاعاتی با استفاده از سه روش منطق فازی، OWA و WLC با هم تلفیق شده است. نتایج تحقیق بیانگر این است که به دلیل به وجود مناطق پرشیب و همچنین فراهم بودن سایر پارامترها، حوضه­ی مورد مطالعه دارای پتانسیل بالایی جهت وقوع حرکات دامنه­ای بخصوص لغزش است و همین امر سبب شده است تا بخش عمده­ای از مناطق شرقی حوضه در طبقه با پتانسیل زیاد و خیلی زیاد وقوع زمین لغزش قرار گیرد. مقایسه­ی روش­های پتانسیل­سنجی بیانگر این است که در هر سه روش مناطق شرقی دارای بالاترین و مناطق غربی دارای کم­ترین پتانسیل جهت وقوع زمین ­لغزش هستند.

کلیدواژه ها

سرپل ذهاب, زمین لغزش, منطق فازی, OWA و WLC

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.