ارزیابی کارایی مدل های سری زمانی و فازی در مدل سازی دبی ماهانه (مطالعه ی موردی: حوضهی آبخیز کوه سوخته)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله هیدروژیومورفولوژی، دوره: 6، شماره: 21
  • کد COI اختصاصی: JR_HYD-6-21_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 168
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سودابه بهیان مطلق

دانشجوی دکتری، آبخیزداری، دانشکده ی منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

افشین هنربخش

گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین،دانشگاه شهرکرد

خدایار عبدالهی

استادیار، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده ی منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

مهدی پژوهش

ستادیار، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده ی منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

چکیده

تحلیل پدیده های هیدرولوژیکی با استفاده از سری زمانی ازجمله موضوعات مهم در هیدرولوژی است. در تحقیق حاضر از مدل رگرسیون کمترین مربعات فازی و مدل ARIMA برای شبیه سازی دبی ماهانه در حوضه­ ی آبخیز کوه سوخته استفاده گردید. طول دوره­ ی آماری ۲۵ سال در نظر گرفته شد. در مدل خود همبسته تجمعی میانگین متحرک، ابتدا شناسایی مدل و مرتبه­ ی آن و در مرحله­­ ی بعد تخمین پارامترها و کفایت مدل مورد بررسی قرار گرفت. در مدل رگرسیون کمترین مربعات فازی با در نظر گرفتن عدم قطعیت حاکم بر سیستم های طبیعی، از تابع عضویت مثلثی متقارن استفاده شد. جهت مقایسه­ ی کارایی دو مدل در پیش بینی دبی ماهانه، آمار هواشناسی و هیدرومتری مورداستفاده قرار گرفت. دبی ماهانه مدل سازی شده توسط مدل های ARIMA و رگرسیون کمترین مربعات فازی با استفاده از شاخص های مختلف ازجمله شاخص نش- ساتکلیف با هم مقایسه شدند که مقدار آن به ترتیب ۸۴/۰ و ۸۸/۰ برای کارایی مدل ها به دست آمد که نشان دهنده ­ی کارایی بهتر رویکرد رگرسیون کمترین مربعات فازی در برآورد دبی با مقادیر زیاد، نسبت به مدل سری زمانی است. ولی مدل ARIMA در برآورد دبی با مقادیر کم، دقت بیشتری دارد.

کلیدواژه ها

رگرسیون کمترین مربعات فازی, مدل خود همبسته, مدل میانگین متحرک, مدل های استوکستیک.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.