ارائه مدل برنامه ریزی قابلیت بر اساس فرایند مدیریت معماری سازمانی کوبیت (مطالعه موردی: مدیریت فاوای دانشگاه علوم پزشکی اصفهان)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله مدیریت اطلاعات سلامت، دوره: 19، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_HIM-19-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 386
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه درخشان

دانشجوی دکتری ، گروه مدیریت، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران

اکبر نبی الهی

استادیار، دانشکده مهندسی کامپیوتر، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران

ناصر خانی

استادیار، گروه مدیریت، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران

سید رئوف خیامی

استادیار، آزمایشگاه معماری سازمانی، دانشکده مهندسی کامپیوتر و فناوری اطلاعات، دانشگاه صنعتی، شیراز، ایران

چکیده

مقدمه: معماری سازمانی نقش مهمی در هم راستایی تغییرات مورد نیاز در قابلیت های کسب وکار سازمان با چشم انداز پیچیده فناوری اطلاعات ایفا می کند. در پژوهش حاضر، مدل برنامه ریزی قابلیت بر اساس فرایند معماری سازمانی کوبیت ۲۰۱۹ که مدل مرجع حاکمیت فرایند های سازمانی فناوری اطلاعات است، ارائه شده است.روش بررسی: این مقاله کیفی و از نوع پژوهش علم طراحی(DSR Design Science Research ) بوده که یک چارچوب حل مسئله ساختاری است. نمونه آماری را ۴۷ نفر از خبرگان فاوای دانشگاه ها و خبرگان معماری، آگاه به حوزه قابلیت های کسب وکار تشکیل دادند. روش گردآوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه گوگل فرم بود. تحلیل داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی انجام شد و طبق نظر خبرگان ارزیابی شد.یافته ها: با استفاده از پیاده سازی مدل برنامه ریزی قابلیت بر اساس فرایند مدیریت معماری سازمانی کوبیت در واحد فاوای دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، چشم انداز قابلیت، قابلیت های سطح دو و سطح سه، طرح ایجاد و توسعه قابلیت های شناسایی شده، پروژه های کاری جهت شناسایی و توسعه قابلیت و خدمات افزوده قابلیت استخراج گردید.نتیجه گیری: نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از معماری سازمانی در برنامه ریزی قابلیت های فناوری اطلاعات منجر به شناسایی و تدوین طرح قابلیت جدید «مدیریت داده» و تدوین طرح ارتقای قابلیت در سایر بخش ها شامل «مدیریت سامانه های نرم افزاری»، «مدیریت زیرساخت و شبکه»، «مدیریت آمار» در سطح دوم واحد فاوا گردید

کلیدواژه ها

معماری سازمانی, قابلیت های کسب وکار, چارچوب کوبیت, چارچوب توگف

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.