تحلیل تفسیری آیات معرفت شناسی حسی و جایگاه و اعتبار آن در سیر آفاقی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های تفسیر تطبیقی، دوره: 8، شماره: 15
  • کد COI اختصاصی: JR_PTT-8-15_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 183
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره نورحسن فتیده

دانشجوی دکتری مدرسی الهیات و معارف اسلامی، دانشکده الهیات دانشگاه قم: قم: ایران

طلعت حسنی بافرانی

استادیار و عضو هیئت علمی دانشکده الهیات دانشگاه قم

محمد تقی دیاری

استادتمام گروه قرآن و حدیث دانشگاه قم، قم، ایران

چکیده

تاریخ دریافت: ۱۶/۰۴/۱۴۰۰   |   تاریخ اصلاح: ۰۲/۱۲/۱۴۰۰   |   تاریخ پذیرش: ۰۲/۱۲/۱۴۰۰سیر آفاقی، تفکر در آفریده های خداوند برای دست یابی به باورهای دینی و تحکیم آن هاست و قرآن به آن به عنوان یکی از طرق شناخت حقایق جهان هستی، مبدا، معاد و... تاکید دارد. به تصریح آیات قرآن، سیر آفاقی از سه طریق حسی، عقلی و شهودی امکان پذیر است. پژوهش حاضر به روش تحلیلی و با استناد به آیات قرآن و آراء مفسران، یکی از راه های معرفتی آفاقی؛ یعنی شناخت حسی و میزان اعتبار آن در سیر آفاقی را بررسی کرده است. نتایج نشان می دهد که در این گونه از معرفت، به کارگیری حواس به صورت هدفمند و با جهت گیری درست، اهمیت بسزایی دارد. مفسران نخستین گام را در مواجهه با پدیده های طبیعت، به کارگیری دقیق و حداکثری حواس دانسته و به نقش مهم آن به عنوان درگاه ورود داده ها به قلب برای اندیشه ورزی و دریافت معارف توجه داشته اند. هرچند با توجه به محدودیت های حواس، نظیر شناخت ظاهری و افقی، معرفت حسی علی رغم لزوم و اعتبار آن در سیر آفاقی، مکفی نیست، درواقع نخستین گام است که با شناخت عقلی تکمیل و با یافته های قلبی- شهودی تعمیق می گردد و نهایت این مسیر، ایجاد باور در انسان و یا تحکیم باورهای دینی اوست.نورحسن فتیده، ط؛ حسنی بافرانی، ط؛ دیاری، م.ت. (۱۴۰۰). تحلیل تفسیری آیات معرفت شناسی حسی و جایگاه و اعتبار آن در سیر آفاقی، دوفصل نامه پژوهش های تفسیر تطبیقی. ۸ (۱۵)، ۷۷-۶۵. Doi: ۱۰.۲۲۰۹۱/PTT.۲۰۲۲.۷۱۸۹.۱۹۹۹

کلیدواژه ها

معرفت حسی, سیر آفاقی, قرآن کریم, تفاسیر قرآن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.