کاربرد روش ردیابی فرایند در پژوهش‎های سازمان و مدیریت

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه روش شناسی علوم انسانی، دوره: 28، شماره: 112
  • کد COI اختصاصی: JR_MTOD-28-112_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 304
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدهادی رنجبر

دکترای تخصصی، سایر، دانشگاه تهران

بهمن حاجی پور

دانشگاه شهید بهشتی

حمیدرضا یزدانی

دکترای تخصصی، استادیار، دانشگاه تهران

چکیده

عموما پژوهشگران حوزه سازمان و مدیریت با هدف توصیف یا تبیین یک پدیده، اقدام به پژوهش می‎کنند؛ به ویژه در پژوهش‎هایی که با هدف تبیین صورت می‎پذیرد، شناسایی زنجیره‎های علی به‎وجودآورنده یک پدیده دارای اهمیت است. ازآنجاکه کشف همبستگی بین دو متغیر که شیوه متداول در پژوهش‎های کمی است، نمی‎تواند گویای وجود یا عدم وجود روابط علی باشد، اتخاذ رویکرد کیفی و به‎طور مشخص، شیوه مطالعه موردی به پژوهشگران توصیه می‎شود. در این پژوهش تلاش می شود ضمن معرفی روش ردیابی فرایند که از مهم‎ترین ابزارهای استنباط علی در پژوهش‎های کیفی و مطالعه موردی است، انواع تکنیک‎های آن تشریح و ظرفیت‎های حاصل از به کارگیری این روش ارائه گردد؛ همچنین با توجه به آنکه سازوکار اجرایی روش ردیابی فرایند برخلاف مدل‎های آماری یا حتی سایر مباحث مربوط به روش‎های کیفی چندان بررسی نشده است، در پایان این پژوهش شیوه به کارگیری و اجرایی کردن این روش مورد واکاوی قرار می گیرد.

کلیدواژه ها

مطالعه موردی, ردیابی فرایند, علیت, سازوکار علی, آزمون فرضیه, آزمون نظریه, خلق نظریه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.